Când vor avea loc alegerile locale?

Când vor avea loc alegerile locale?

A venit primăvara și nu știm când vor avea loc alegerile locale. Singurii afectați de acest demers sunt candidații independenți și partidele mici și medii fără mașini de partid și care încearcă să participe onest în competiția electorală. De cealaltă parte, PSD, PNL și UDMR nu vor avea de suferit, având oricând la dispoziție ocupanții actuali aleși data trecută, o infrastructură de partidă dotată cu resurse pe măsură și capacitatea de a fabrica de azi pe mâine semnăturile pentru înscrierea candidaților pentru a participa la alegerile locale.

Știm că au fost amintite de prim-ministrul Ludovic Orban câteva posibile duminici din iunie pentru a programa alegerile. Însă acest lucru a fost făcut pe pariul peneliștilor privind alegerea primarior în două tururi sau provocarea alegerilor anticipate, pariu în care ei nu riscă nimic, chiar sunt salvați de alegeri la termen și alegerea baronilor galben într-un singur tur de scutin. Și atunci? Ceilalți decontează blatul dintre PNL și PSD.

Alegerile locale, fiind organizate pentru stabilirea conducerii politice a unităților administrativ teritoriale, se bazează pe voturile în localitate. Este normal și peste tot se procedează astfe, deoarece este vorba de reprezentare și luarea deciziilor pe plan local pentru bunăstarea comunității. Dacă unele comunități acceptă să organizarea de concerte din taxele pe care și le-ar dori investite în canalizare, e problema comunității. Tot acești oameni au ștampila pentru a schimba reprezentanții la fiecare patru ani. Rămâne o mare problemă pentru cetățenii mobili, indiferent de categoria acestora, căci probabil nu vor fi în comună sau în oraș în ziua alegerilor și trebuie să își decidă din timp data în care vor vota acasă. Nu este vorba numai de studenți, ci și de lucrătorii din alte județe și chiar țări. Câteva soluții există pentru rezolvarea pe viitor a acestui obstacol, dar din timp – adică în 2022 cel târziu trebuie adoptate măsurile pentru alegerile locale din 2024. Vorbim și de oamenii care din diferite motive nu vor fi în localitate în ziua votului, chiar dacă își plătesc taxele anual.

Guvernul interimar al PNL nu are nicio problemă în a stabili data alegerilor locale. Dar întârzie. Întrebarea este de ce, iar rezultatele lor în sondaje nu reprezentă un demers legitim pentru această întârziere.

Este martie și marea întrebare rămâne când vor avea loc alegerile locale. 

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.