Când puteți să dați admiterea la Facultatea de Științe Politice?

În ultima lună, din ce în ce mai mulți tineri m-au întrebat cum se dă admiterea la Facultatea de Științe Politice de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), ce urmează după admitere, cum este atmosfera, care este structura cursurilor, de ce SNSPA și nu UB (aici, chiar trebuie să explic, deși anul trecut pe vremea asta, Facultatea de Științe Politice de la Universitatea din București era pe locul secund în topul opțiunilor), cum sunt profesorii, bursele, informațiile și lista poate continua. Unora le-am răspuns, altora le-am promis că voi scrie o serie de articole în care să explic, câte puțin, cum se desfășoară activitatea aici.

Înainte de a răspunde întrebării din titlu, fac o mică paranteză și spun că astăzi la unul dintre principalele examene, Concepte Fundamentale în Știința Politică, am avut la ultimul subiect de analizat din perspectiva unei teorii politice învățate evenimentele din Kiev. Ce poate fi mai interesant decât să ai un subiect de 2p în care să aplici ceea ce ai învățat pe ceea ce se întâmplă? Cealălalt număr, a avut o cerință asemănătoare raportată la accidentul aviatic din Apuseni.

O să mă rezum la admiterea la ciclul de licență pentru specializările Științe Politice, Relații Internaționale și Studii Europene, Sociologie și Psihologie pentru că am trecut prin acest proces.

Calendarul sesiunilor de pretestare de la Facultatea de Științe Politice

Pentru anul universitar 2014-2015 vor avea loc două sesiuni de pretestare:

  • sâmbătă, 12 aprilie;
  • joi, 10 iulie.

Informațiile legate de procedură sunt relativ simple. Puteți să vă înscrieți la una sau la amândouă și să optați pentru nota cea mai mare. Există o gamă destul de largă de materii la care puteți da admiterea: filosofie, economie, sociologie, psihologie, istorie, matematică. Un candidat poate alege două specializări pe fișa de înscriere dintre cele patru. La psihologie, însă, vor fi admiși doar cei care au dat admiterea la această materie.

Avantajele celor două sesiuni de pretestare

Avantajul admiterii din aprilie poate fi avantajos pentru cei din clasa a XII-a, având suficient timp pentru a se pregăti pentru examenul de bacalaureat după ce au aflat că au luat o notă mare la admitere. Totodată, dacă nu au avut rezultatul scontat, pot da în a doua sesiune examenul.

Avantajul admiterii din iulie este că știți deja ce ați făcut la bac, știți la ce vă descurcați mai bine și, totodată, poate fi o cale care să vă ofere o „a doua șansă”. Eu dat examenul în iulie, imediat după bacalaureat, pentru că aveam mai multe opțiuni la momentul respectiv și nici nu puteam să fiu în București la momentul primei pretestări.

Buget sau taxă, depinde de nota pe care o veți obține

Vă puteți înscrie dacă ați obținut cel puțin nota cinci la examenul din pretestare. Numărul locurilor la buget nu a fost încă publicat, dar e bine să aveți o notă cât mai mare. Anul trecut, de exemplu, au fost 80 de locuri la buget pentru specializarea Științe Politice și câte 40 pentru Relații Internaționale și Studii Europene, Sociologie și Psihologie. Concurența s-ar putea să fie destul de mare. La specializarea la care sunt au fost de 6.6 candidați/loc, printre cele mai mari din țară.

Înscrierea pentru pretestare de la 1 februarie

De la 1 februarie vă puteți înscrie pentru prima sesiune de pretestare, cea din aprilie. Taxa de înscriere este 150 de RON. Mai multe detalii despre formalitățile admiterii puteți găsi la adresa aceasta. De asemenea, dacă aveți întrebări, nu ezitați. Folosiți cu încredere formularul de comentarii și, în măsura răspunsurilor pe care le cunosc, vă voi răspunde.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

6 Replies to “Când puteți să dați admiterea la Facultatea de Științe Politice?”

  1. Detaliile acestea legate de admitere sunt valabile pentru toate facultatile de la SNSPA sau doar pentru cele mentionate mai sus? De exemplu eu as vrea sa vin la Comunicare şi Relaţii Publice. Este ceva diferit pentru admiterea la aceasta facultate?

    1. Acesta detalii sunt specifice doar Facultății de Științe Politice. Pentru admiterea la Comunicare și Relații Publice, nu am văzut încă informațiile publicate. Anul trecut, știu că a fost un examen vara. Îți recomand să urmărești site-urile admitere.snspa.ro și comunicare.ro.

  2. pentru a selecta si a doua optiune in formularul de inscriere trebuie achitata taxa de 2 ori, adica pt ambele specializari ?

    1. Taxa este în funcție de sesiunea de examinare. Ai o taxă pentru aprilie, una pentru iulie (și, desigur, una mai mică dacă alegi să te înscrii la amândouă sesiunile). Sper că am oferit un răspuns util!

  3. unde se pot gasii posibile subiecte de istorie pentru examenul la stiinte politice?

Comments are closed.