Când cinematografia moare, filmul european o resuscitează

Începuturile filmului au fost pe teritoriu european. Apoi, îmi amintesc de filmele americane din anii ’20. Prin anii ’30, filmele europene revin în forță, iar anii ’50 aduc filmul american în top. Despre 1970, pot spune că marchează începutul unui nou deceniu bun pentru filmul european, însă ultimele aparțin clar celor de peste ocean. Au existat și câteva încercări de cucerire a publicului român cu filme din zona asiatică, cele indiene fiind cunoscute.

Epoca în care Hollwood-ul dicta preferințele și ce merită făcut în lumea filmului a început să apună începând cu anul 2008. Între timp, filmul european a intrat într-o nouă perioadă de creștere. Din ce în ce mai multe producții oferă noi perspective, vin cu ceea ce se numește „curajul de a încerca” și reușesc. Valoarea unui film nu se măsoară în Premiile Academiei Americane de Film. Nici măcar în cele de la Cannes, dacă ar fi să venim pe plan european sau în poziționarea în cadrul echivalentului Oscarului asiatic.

Filmul european valoros pune întrebări și schimbă atitudini

Filmul european reușește cu succes să îndeplinească ambele cerințe formulate de mine. Nu spun că printre cele care ajung pe plan global și sunt super-mediatizate sau ating milioane de dolari venituri și sunt în top nu există astfel de producții, dar statele europene (aici includ Uniunea Europeană, Norvegia, Elveția, Balcanii și Caucaz) vin în orice moment cu întrebări diferite. Te șochează și te urcă în al nouălea cer, te sperie îți chestionează valorile, te provoacă să ieși din sfera ta de confort.

A reuși să schimbi atitudini printr-un film este o provocare. Opiniile sunt de suprafață, dar acțiunea asupra atitudinilor derivă din bătălia valorilor, iar aici trebuie să umbli cu atenție pentru că poți naște atitudini monstruoase sau poți dezvolta cetățeni de primă mână.

Filmul românesc descrie șablonul filmului european

Filmul european nu șochează prin bugetul pe care acesta îl are. Citeam un interviu cu regizorul Pedro Almodovar despre situația cinematografiei spaniole și, culmea, identificam problemele pe care le întâmpină cea românească: scepticism, fonduri insuficiente, multă muncă din inimă și producții excepționale. Ar trebui să ne dea de gândit.

Cu toate astea, bucură și întristează, scoate la iveală întrebări, tensionează și detensionează. Fie că sunt scurtmetraje sau lungmetraje, scot la iveală stări, unele mai complexe ca altele. Din punctul meu de vedere, cred că filmul românesc descrie șablonul filmului european.

Cinematografia moare când oferă trei perspective extenuate. Rar, apare ceva nou. După ce ai fost gâdilat de o idee într-un film, ai nevoie de ceva nou. Nu poți veni cu aceleași mesaje zeci de ani, acesta fiind și motivul pentru care am afirmat în titlu Când cinematografia moare, filmul european o resuscitează. Este unul dintre motivele pentru care am gustat prea mult din rețetele puse pe masă în stilul hollywood, bollywood sau chinezesc. Este și unul dintre motivele pentru care gust amintirea unor filme ale lui Emir Kusturica.

Mozaicul filmului european la Festivalului Filmului European

Anul acesta, Festivalul Filmului European s-a desfășurat între 9 și 18 mai. A început de Ziua Europei și s-a încheiat nouă zile mai târziu. Au putut fi vizionate producții din Cehia, România, Grecia, Slovenia, Marea Britanie, Italia, Franța, Portugalia, Danemarca, Turcia, Spania, Ungaria, Belgia, Cipru, Irlanda, Bulgaria, Moldova, Germania, Polonia, Suedia, Finlanda, Austria, Slovenia. Festivalul organizat de Institutul Cultural Român împreună cu Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Am fost mai mult plecat din București în această perioadă, motiv pentru care, dacă vreți să fiți la curent cu ceea ce se întâmplă cu acest festival, vă recomand să urmăriți pagina Facebook – Festivalul Filmului European.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “Când cinematografia moare, filmul european o resuscitează”

Comments are closed.