Un zvon care circulă prin Italia în aceste zile este că este căutat un expert social media/administrator de conturi pentru prim-ministrul italian. Pentru cei care nu știu, noul guvern italian și-a schimbat strategia de comunicare într-una în care anunță că va vorbi doar dacă este ceva de spus. Iar schimbările se văd. Prim-ministrul Mario Draghi a rezistat deja două luni fără vreun cont social media, fie că vorbim de Facebook, Twitter, Instagram sau alte canale social media.
Miniștrii din cabinetul Draghi sunt fie inexistenți pe rețelele sociale, fie și-au redus considerabil prezența acolo, însemnând câteva postări pe săptămână, însă fără a avea în discuție vreo temă de politică partizană sau electorală. Chiar și cei care înainte erau hiperactivi, precum actualul ministru de externe, și-au redus frecvența mesajelor transmite în social media.
Nici cu presa comunicarea nu mai este la același nivel, fiind redusă la minim. Un zvon care circula la începutul mandatului era că membrii cabinetului au primit de la noul prim-ministru interdicția de a participa la talk-show-uri. Nu știu cât de relevantă este. Aparițiile la televiziune s-au redus considerabil.
Comunicarea instituțională, în schimb, este întărită, fără a avea însă conținut cu informații care ar putea indica anumite preferințe electorale. Practic, conținutul standard pentru o comunicare instituțională, cel care în Germania a stârnit acum câțiva ani un proces pierdut de politicieni și de instituția pe care o conduceau după ce o declarație politică a conducătorului instituției a apărut pe site-ul instituției publice respective. Nu lipsesc declarațiile frecvente ale prim-ministrului în fața Parlamentului, pe lângă cele de după ședințele executivului.
În România, până acum, doar strategia de comunicare a lui Klaus Iohannis se apropie de această abordare, deși sunt niște diferențe semnificative. În primul rând, niciun lider politic relevant din Europa secolului 21 nu ar ieși cu mesaje publice în care să acuze opoziția politică de complot pentru vânzarea Ardealului și nici nu ar încălca Constituția în fiecare zi cu mesaje de dezbinare și împotriva „pee-see-dee”. Ar fi sub demnitatea unui om politic care guvernează pentru interesul general al populației pe care o conduce. Mai mult, Draghi și restul acceptă mult mai multe interviuri decât cele două date de Iohannis în primii cinci ani de mandat, și acolo în medii controlate.