Brexitul impulsionează Sinn Fein în Irlanda

Brexitul impulsionează Sinn Fein în Irlanda

Sâmbătă, pe 8 februarie 2020, au avut loc alegerile parlamentare din Irlanda, primele alegeri generale după ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Exit-poll-urile arătau o competiție între trei partide cu aproximativ 22% din voturi fiecare. Fine Gael (centru-dreapta, partidul aflat la guvernare; Fianna Fail, partid liberal, principalul partid de opoziție; Sinn Fein – partid de centru-stânga activ ce activează pentru reunificarea insulei și sfârșitul jurisdicției britanice pe insula irlandeză), dar rezultatele au schimbat harta electorală.
62,9% din electorat s-a prezentat la urne pentru a alege 159/160 din membrii legislativului irlandez. Irlanda este obișnuită să fie disputată puterea între trei partide majore și altele care să împartă câteva zeci de procente care mai rămân. Însă două domină scena politică de la independență. Din 1989 până în 2011, guvernarea a fost dominată de Fianna Fial, iar din 2011 până în prezent de Fine Gael. FF a fost la guvernare 61 de ani din 1932 până în 2011, având chiar 15 ani neîntrerupți până în 1948.
Leo Varadkar, din partea Fine Gael (FG), a condus un guvern minoritar, sprijinit de independenți și de câteva partide minore, investit cu sprijinul principalului partid de opoziție, Fianna Fail (FF). De data aceasta, fostul prim-ministru a obținut mandatul de deputat abia la a cincea numărătoare (sistemul electoral irlandez se bazează pe sistemul proporțional de vot unic transferabil).
Încă nu au fost pronunțate rezultatele finale, însă deja Sinn Fein (SF) depășește numărul de mandate obținute la alegerile din 2016 – 23 cu 13,8%, înainte având rezultate de o cifră. Obținuse estimativ 28 de locuri în urma centralizării primei opțiuni a alegătorilor, unde Sinn Fein a obținut primul loc cu 24,5% din voturi. SF a avut 42 de candidați, iar proiecțiile indică că ar putea obține 45 de mandate.
Înainte de alegeri, partidele care au dominat scena politică în ultimii ani, FG și SF, au anunțat că exclud coalizarea cu Sinn Fein. După alegeri, Mary Lou McDonald, președintele Sinn Fein, a anunțat că verifică posibilitatea de a avea o guvernare fără FG și FF. 
Rămân de urmărit rezultatele finale.
imagine: rte.ie

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.