Bob Dylan și o baladă despre JFK

Bob Dylan și o baladă despre JFK

Cine ar fi crezut că la începutul lui aprilie 2020 vom discuta despre Bob Dylan, ajuns aproape de 79 de ani, cu o baladă atipică în care episodul asasinării lui John F. Kennedy în 1963 este tema principală. Cine ar fi crezut. Cine ar fi zis că va primi Premiul Nobel pentru literatură în 2016.

Pentru prima dată în cariera sa muzicală, poetul american reușește să ajungă pe primul loc în topul Billboard, secțiunea rock. Nu oricum, ci cu o piesă proprie de 17 minute pe o temă politică care l-a marcat.
imagine: bobdylan.com
„Murder Most Foul” a fost un cântec lansat digital pe 27 martie, distribuit pe YouTube, și va debuta în următoarea săptămână după primul loc. Bob Dylan nu mai are nevoie de prezentare, dar am rămas surpins să citesc că nu a ajuns niciodată pe prima poziție în vreo secțiune sau în topul general.
Este corect că „Like a Rolling Stone” l-a dus pe locul al doilea pe 4 septembrie 1965 în Billboard.
1965 – 2020, două generații.
Cronica kilometrică din „Murder Most Foul” are aproape 17 minute și este o producție mai veche a sa, o incisivă relatare muzicală a asasinării și impactului socio-cultural asupra societății americane (versurile sunt disponibile pe bobdylan.com). Este primul single original după 2012 și conține referințe la peste 74 de melodii din perioada respectivă.
Un redactor plictisit de izolarea din timpul pandemiei a publicat în The Guardian un top cu 50 al melodiilor lui Bob Dylan. Pe primul loc, „Like a Rolling Stone”, urmat de „Visions of Johanna”, „Idiot Wind”, „Subterranean Homesick Blues” și „Desolation Row”.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.