Aventurile statului paralel în Brazilia și Coreea de Sud

Aventurile statului paralel în Brazilia și Coreea de Sud

Cum lupta cu statul paralel a devenit un fel de laitmotiv pentru ofensiva corupției, este momentul să reamintesc câteva victorii ale justiției (căci statul paralel este cei care privesc de pe margine conflictul o altă denumire pentru o justiție funcțională) în alte părți ale lumii.

Coreea de Sud are un istoric al politicienilor de top care au ajuns la închisoare pentru diferite forme de corupție. Cel mai recent caz este al fostei președinte Park Geun-hye, suspendată anul trecut și implicată într-un caz bazat, în principal, pe trafic de influență, luare de mită și abuz în serviciu în contextul interacțiunilor dintre marele conglomerate de afaceri, oficiali guvernamentali și apropiați ai acestor oficiali guvernamentali.

Curtea a decis că Park Geun-hye este condamnată la 24 de ani de închisoare și amendată cu 17 milioane de dolari pentru capetele de acuzare pentru care a fost găsită vinovată. Momentul anunțării sentinței a fost transmis live pe televiziuni în întreaga țară, iar aceasta a fost în arest preventiv mai multe luni. Procurorii ceruseră inițial 30 de ani de închisoare.

În Brazilia, fost președinte Luiz Inácio Lula da Silva va începe o pedeapsă de 12 ani de închisoare pentru corupție după ce acesta s-a predat autorităților pentru arestare. La 72 de ani, Lula da Silva era considerat favoritul cursei pentru alegerile prezidențiale din octombrie 2018, cursa electorală rămânând în acest moment deschisă.

Acesta a fost condamnat pentru că a primit un apartament renovat în valoare de aproximativ 1,1 milioane de dolari ca mită din partea unei firme de inginerie. Investigația a cuprins personaje politice din mai multe partide din Brazilia. Apărarea lui da Silva spune că, pe de o parte, condamnarea se bazează pe denunțul fostului șef al companiei respective – și acesta condamnat pentru corupție, pe de altă parte, că nu a fost niciodată dovedit faptul că Lula da Silva a fost proprietarul apartamentului.

Metodele par cunoscute, la fel și reacțiile din partea mediului politic. Numeroase cazuri de tipul acesta rămân neanchetate în România, deși sunt dovezi clare de corupție și de slăbire a interesului public. Park Geun-hye și Lula da Silva pot spune la rândul lor că au avut rezultate bune pe plan economic cât timp au fost la conducerea țărilor respective, dar asta nu înseamnă că nu faptele de corupție respective nu există sau că nu trebuie pedepsite.

sursă imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.