Artificiile de pe cerul din Tel Aviv și inamicul la graniță

Artificiile de pe cerul din Tel Aviv și inamicul la graniță

Conflictul israelo-palestinian este unul multistratificat, imposibil de cuprins în câteva cuvinte. Evoluțiile din ultimul an au contribuit la situația actuală, cu o ploaie de rachete peste zonele centrale din Israel, inclusiv deasupra capitalei economice Tel Aviv. Atacurile de ambele părți din ultimele zile au provocat peste 40 de decese, puțin față de potențialul de distrugere în lipsa unui sistem de apărare, însă rachetele au lovit un autobuz într-o suburbie din Tel Aviv. Este cel mai violent conflict între Israel și Hamas din 2014 încoace. Ambele părți au anunțat că sunt gata pentru orice scenariu.

Imaginile arată cum se desfășoară o etapă a unui conflict asimetric în 2021. Sunt folosite sisteme de apărare antirachetă, atacuri nediscriminatorii asupra teritoriului și populației unei țări, drone, diferite sisteme și categorii de rachete. Ceea ce s-a întâmplat în ultimele două zile în cadrul acestui conflict din Orientul Mijlociu este un studiu de caz cu privire la modul în care se poartă conflictul și ce garanții sunt necesare pentru a limita un pericol cu capacități modeste. Este dificil de imaginat ce ar presupune un atac de acest tip implicând state cu capacități medii, atunci când soluționarea problemelor pe cale pașnică cade.

Sistemul de apărare antirachetă a reușit în mare parte să oprească o ploaie de rachetă pornite din Gaza. Peste 1000 de rachete au fost lansate de Hamas în cadrul acestei etape ce a durat o zi și jumătate, Iron Dome având o rată de succes de 90%. Poate părea complicat din punct de vedere economic la un calcul direct între costul rachetelor atacatorilor și costul rachetelor de interceptare, însă viețile salvate în urma interceptărilor și proprietățile neafectate sunt mult mai valoroase. A devenit faimos videoclipul cu ploaia de rachete, peste 100, lansate și interceptate pe timp de noapte, însă imaginea acestora lovind țintele ar fi fost una amară.

Întrebarea pe care o ridică acest conflict este în ce măsură își pot desfășura capabilitățile statele aflate în caz de conflict într-un context similar, când măsurile nu vor mai ține. În cazul Israelului, răspunsul a fost unul proporțional, țintind ofițerii Hamas și anunțând înainte locuitorii clădirilor înainte să fie lovite, însă în alte situații un atac poate genera o ripostă similară. Cât de lung este firul către un război total între aceste părți? Ucraina și Rusia, Coreea de Nord și Coreea de Sud, Egipt și Sudan versus Ethiopia, și alte hotspoturi globale. Nu este vorba doar despre securitate aici, ci și despre supraviețuire.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *