Artă contra Drog, un proiect cu adevărat contestat… pe nedrept

Fondurile nu sunt alocate de MTS

Lumea sare în sus că Ministerul Tineretului și Sportului promovează nonvalori, că niște maneliști ajung să cânte live în cadrul unui proiect împotriva consumului de droguri, că MTS nu acordă bani pentru DJST, ci pentru concerte de manele, că așa nu se face educație, că acesta nu este un proiect național cultural, că nu se dă un exemplu bun ș.a.m.d.

Proiectul Naţional Cultural „Artă contra drog – Litoral 2013” este organizat de CIADO (Centrul Internațional Antidrog şi pentru Drepturile Omului), MTS participând doar în calitate de partener. Menţionăm că implicarea MTS în acest proiect nu presupune cheltuirea niciunei resurse financiare din fonduri publice.

Acel fragment provine din comunicatul emis de Ministerul Tineretului și Sportului. Așadar, am scăpat de răspunsuri la o serie de întrebări.

Despre proiect

Proiectul vrea să transmită următorul mesaj: Drogurile nu sunt periculoase pentru ca sunt ilegale, drogurile sunt ilegale pentru ca sunt periculoase! Nu promovează artiștii, ci caută mijloacele adecvate pentru transmiterea acestuia, promovează arta și evenimentele artistice ca metodă de petrecere a timpului liber de către tineri.

O parte din artiști

Oamenii, presa, televiziunile și multe alte părți au criticat prezența celor care cântă manele la eveniment. În ediția 2013 a proiectului, au mai fost incluși, în afară de Florin Salam & Orchestra, Vali Vijelie sau Nicolae Șusanu, și Loredana Groza, Sore, Vama, Annes, Aida Preda, Adrian Romcescu, Constantin Enceanu, Mariana Ionescu Capitanescu, Gelu Voicu, Alexandru Jidveianu, Sanda Argint, Vasilica Dinu, Ionut Sidau și nu numai.

Trei motive

Pentru cei care critică evenimentul și ascultă Vama sau Loredana Groza, nu credeți că sunt anumite mesaje transmise în versurile acestora care nu sunt tocmai adecvate tinerilor? Adică, vi se pare normal „să nu aveți chef azi”, de exemplu, în loc să vă implicați? Preferați să lăsați pe mâine abordarea unei probleme din acest motiv?

A doua întrebare este următoarea. Știm că manelele sunt un fenomen social. Am mai scris pe acest blog despre asta. Tinerii ascultă manele. Ascultă acest gen muzical cu discernământ și e dreptul lor să facă asta. Înainte de a apela la discriminări de ordin etnic sau pe baza gusturilor voastre favorite, vouă v-ar plăcea să nu aveți ocazia să vă exprimați prin ceea ce ascultați? Fiți toleranți pentru că nu toată lumea își permite să cumpere un bilet de 200 RON la concertul Sting (cifra și artistul au fost alese aleator, dar mă bucur că ați înțeles ideea). Totodată, sunt 250 de milioane de tineri care nu știu să scrie sau să citească după primii șase ani de școală. Ei, bine, cred că sunt vreo 100 000 (poate chiar mai bine, gândindu-mă că eu am avut în clasă vreo 21) și prin România. Câți dintre aceștia înțeleg alte versuri? Ideea este că trec la alte subiecte.

Revenind, cum vreți să ajungă mesajul la tinerii care ascultă acest gen muzical? Practic, prin selecția artiștilor au fost atinse toate genurile muzicale marcante pentru tinerii români și nu numai. Nu se pot lua în considerare doar o parte, iar apoi să aștepți rezultate pentru toți.

Concluzia

Sunt alte subiecte care ar merită o atenție deosebită la partea de critică, dar care sunt trecut foarte ușor cu vederea. Dar oare contează? Se caută circ peste tot. Se aprinde focul unde nu este necesar, totul pentru a nu stinge unul izbucnit în altă parte.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “Artă contra Drog, un proiect cu adevărat contestat… pe nedrept”

  1. Am citit si eu (ca multi altii ….de altfel)…aprecierile aberante ale unora la initiativa de a face un proiect de genul ARTA CONTRA DROG.
    Fara a vrea sa intru in polemica cu cineva…as vrea sa pun urmatoarea intrebare……..
    Unde ati alege sa transmiteti un mesaj pozitiv care trebuie adresat celor din jurul nostru ( si care trebuie sa ajunga la un n umar cat mai mare de ascultatori…..)
    ……intr-o sala cu 350 de spectatori in care canta Maria Dragomiroiu (care este o mare cantareata a folclorului nostru) …..sau intr-o sala cu 1200 de spectatori in care canta Florin Salam…(care a trecut de multa vreme de stadiul de manelist) si este unul din cei mai pupulari si indragiti interpreti ???!!!???
    Va rog sa imi raspundeti la aceasta intrebare…..

Comments are closed.