Are we different after five days?

Am ajuns la Bicazu Ardelean duminică, 8 iulie 2012, neavând decât un program și câteva informații precum… numele participanților, eu aflându-mă, bineînțeles printre norocoșii ajunși pe plaiurile necunoscute ale județului Neamț.

Am ajuns într-un loc destul de … ciudat: nu cunoșteam aproape pe nimeni, nu vedeam urme de civilizație superioară, extratereștri nici atât. Din nefericire (sau fericire), sentimentul de solitudine a fost alungat destul de repede. După o așteptare de doar câteva ore (vreo opt, cred), au ajuns și participanții din cea de-a doua țară participantă la acest schimb de tineri.

Despre Republica Moldova am destul de multe de zis, din diverse surse, precum și o mulțime de puncte de vedere, dar uite cum destinul mi-a adus în față o serie de oameni de treabă, amuzanți (participanții știu de ce), interesanți (vezi paranteza anterioară), dar și dornici de activități desfășurate de la răsăritul Soarelui până la miezul nopții. Recunosc, am exagerat.

După cinci zile de schimb intercultural mi-am dat seama că nu suntem diferiți, ci doar provenim din locuri diferite. Avem un set de valori comune, idealuri comune, idei asemănătoare. Practic, suntem noi. Well, we are not so different or, maybe, we are almost the same.

Bun. A trecut o zi, au trecut două zile, trei, patru și acum și a cincea. După ce m-am luptat cu o uimitoare experiență maladivă, am renăscut. Am avut grijă să dau, totuși, zilnic câte un check-in pe Facebook, să îmi fac treaba de paparazzo (în limitele anormalului), cât și să îmi manifest interesul pentru a participa la activități.

Am aflat o serie de lucruri noi despre frații de peste Prut, am descoperit noi puncte de vedere, noi modalități de a trăi, am cunoscut noi pasiuni, am gustat delicatese culinare moldovenești și am reîntâlnit Bucuria :). Dar cum a fost pentru ceilalți, din punctul meu de vedere?

  • constructiv;
  • amuzant;
  • experențial…

Cred că ar trebui să renunț la aceste cuvinte. De ce? Pentru că toată lumea s-a simțit bine participând la toate activitățile incluse în agenda proiectului. Schimbul de tineri „Are we different?” organizat de Asociațiile CREED și AXIS, cofinanțat prin Youth in Action, 3.1a, se pare că se apropie tot mai mult de final. Mai sunt doar nouă zile. Deja îmi imaginez momentele despărțirii… dar despre asta …altă poveste.