Despre Bacalaureat… versiunea 2012

Anul trecut vorbeam despre ceea ce se numea promovabilitate scăzută la Bacalaureat. Mă bucur că, după un an, mi s-a îndeplinit previziunea: o promovabilitate asemănătoare. Nu este nimic surprinzător în acest rezultat. Nu este nimic uimitor. Totul este banal, poate prea banal. În anii precedenți, te duceai cu banii cu luai bacul. Anul acesta, în majoritatea cazurilor, te scufunzi.

Desigur, știu sigur că au fost și cazuri în care s-a copiat pe rupte la unele probe. Nu știu dacă s-a trecut sau nu, însă situația trebuie reglată. Realitatea este undeva pe la 20%. Nu oricine merită să ia un examen, atât timp cât nu știe să scrie corect „bancnotă”.

Într-adevăr, există o diferență între M1 și Mx. Aici mă refer strict la matematică. Pe mine la anul mă va aștepta Matematică T1. Este cea mai dificilă variantă. Am ales drumul acesta în clasa a IX-a, când am bifat profilul matematică-informatică-engleză intensiv. Puteam să mă transfer, dat fiind că am preferat să mă implic destul de mult în activități extra-școlare, ceea ce este puțin mai dificil.

Urmează clasa a XII-a. Planurile sunt destul de clare și dedicate, în special, celor trei probe pe care le voi avea la examen (matematică T1, română, biologie + competențele în limba maternă), ceea ce înseamnă că restul vor coborî. Voi rămâne la fel de informat, dat fiind specializarea pe care o voi urma.

Revenind la bac, îi felicit pe toți cei care l-au luat. E corect: l-au luat cei care au meritat să-l fi luat. Mediatizarea făcută atât de mult acestui examen este nemeritată. Este doar un examen ce marchează trecerea la un alt ciclu de învățare. Nu este nevoie doar de medici, cercetători și avocați. Avem nevoie și de persoane care să lucreze în alte domenii. Este suficient că până acum a plouat cu diplome…

P.S.: Este nevoie de probe diferențiate, însă, în același timp, este nevoie de o clasificare a posibilităților oferite de diploma de bac în funcție de tipul probei.

4 Replies to “Despre Bacalaureat… versiunea 2012”

  1. Foarte frumos articolulul dar intr-o anumita privinta nu sunt de acord cu tine: “E corect: l-au luat cei care au meritat să-l fi luat.”Te contrazic pentru ca nu toti cei care au luat bacul au meritat.Eu am picat la mate ,dar nu renunt pana nu iau bacul ..si nu e vina mea ci a profesorului de la clasa pentru ca habar nu avea sa predea;daca faceai pregatire cu el te tinea 15 minute si dupa te trimitea acasa desi el lua 50 lei pe sedinta care nu exista ;daca suspecta ca elevul face pregatire cu un alt profesor ,elevul primea fara sa fie ascultat note de 3 si 4!!Plus ,ca cerea anumite cadouri in bani sau alte bunuri ca elevul respectiv sa nu ramana corigent.
    Si acum te rog sa-mi spui daca asta ti se pare normal?

  2. @Nu conteaza : Daca vrei sa inveti cu adevarat nu ai sa o faci strict de la un profesor.
    Exista manuale, culegeri de probleme cu rezolvari, articole pe internet, o multime de surse care explica matematica (si nu numai!) pe intelesul tuturor.
    Faptul ca invinuiesti profesorul de la clasa mi se pare un mod de a evita ca in 4 ani de liceu nu te-ai straduit sa studiezi deloc.

Comments are closed.