Alegerile din Germania, implicații pentru România
Ceea ce a lipsit în contextul alegerilor parlamentare din Germania a fost o discuție despre impactul lor asupra României. Agenda publică a fost ocupată cu subiectele de politică internă, fiind dificil de creat un loc pentru a aminti ce se întâmplă în cea mai puternică economie din Europa.
Astăzi, în ziua votului pentru Bundestag, au apărut câteva articole în presă, fiind intervievați câțiva cunoscători ai dinamicilor generale de politică internă din Germania. Câteva publicații au avut curajul să pună câteva întrebări, însă din răspunsuri lipsesc elementele esențiale: propunerile politice ale partidelor politice și impactul acestora în cazul materializării acestora. Iar despre impact putem vorbi, căci sunt niște angajamente care vor fi negociate în funcție de rezultatul alegerilor pentru includerea în programul de guvernare, program care, în condiții de predictibilitate, este aplicat fără prea multe probleme.
Partea optimistă este că noul executiv de coaliție ar trebui să fie instalat la Berlin până la Crăciun, oferind timp pentru o discuție pe această temă și în România. Dincolo de analiză politică, ar fi utile și analizele privind impactul politicilor sectoriale. Ce înseamnă, de exemplu, pentru România faptul că industria germană se va înverzi pe model CDU/CSU, SPD sau Verzi? Dar atingerea neutralității climatice cu cinci ani înainte de termenul asumat deja de Germania? Sunt întrebări legitime atunci când România este inclusă în lanțurile valorice europene, în special cele legate de câteva sectoare economice cheie ale Germaniei.
Rămân de văzut rezultatele finale. În acest moment, conform exit-poll-ului, social-democrații obțin al doilea cel mai prost scor al lor din istorie, mai bun ca în 2017, totodată terminând pe primul loc. Sunt urmați de creștin-democrați cu un scor dezastruos după plecarea Angelei Merkel. Pe locul trei ajung la nivel național Verzii, fiind urmați în creștere de liberali. Și AfD trece de 10%, iar Stânga are emoții dacă va intra sau nu în Bundestag.