Alegeri recente în Uniunea Europeană: Austria și Portugalia

Alegeri recente în Uniunea Europeană: Austria și Portugalia 

Pe 29 septembrie, au avut loc alegeri parlamentare în Austria. Alegerile au fost declanșate în primăvară, după scandalul Ibiza, în care liderul FPO, partenerul de guvernare al OVP, a fost surprins într-un material video discutând despre aranjarea unor contracte publice și controlul unor publicații importante.

Miniștrii FPO s-au retras de la guvernare imediat după scandal, însă nu a contat doar intențiile lui Sebastian Kurz și ale OVP de a declanșa anticipate, căci Parlamentul austriac a trecut o moțiune de cenzură la o zi după alegerile europarlamentare, castigate de OVP. Kurz a fost îndepărtat de la putere cu prima moțiune de cenzură de succes în politica austriacă de după Al Doilea Război Mondial, la o zi după ce partidul său câștigase cu 35% europarlamentarele, după 17 luni de guvernare și la 10 zile de la declanșarea scandalului.

Un guvern tehnocrat condus de Brigitte Bierlein a preluat guvernare, cu rol de caretaker până la alegerile parlamentare, programate pentru 29 septembrie.

În cadrul alegerilor, OVP (conservatori populari) și-a reconfirmat sprijinul popular, obținând 37,5% (în cadrul alegerilor din 2017, obținuse 31,5%, iar în 2014, ultimele alegeri înainte de strategia de reînnoire, ajunsese la 24%), urmat de SPO (social-democrați) cu 21,2%, FPO (dreapta populistă) – 16,2%, Verzi – 13,9% și NEOS (liberali) cu 8,1%. Verzii au obținut cel mai bun rezultat din istoria lor parlamentară, în timp ce FPO, foștii parteneri de guvernare pentru OVP, au scăzut cu 10 puncte procentuale.

Sunt mai multe variante de coaliție de guvernare, președintele van der Bellen chemând liderul câștigătorilor alegerilor la discuție, cel din urmă fiind nevoit să negocieze cu celelalte partide o formula de guvernare. Kurz va reveni la guvernare după o vară pauză, întrebarea este cu cine, opțiunile fiind deschise, inclusiv saltul de la o coaliție cu extrema dreaptă la cealaltă extremă , cu Verzii. Nici ideea unei mari coaliții nu este imposibilă, având un trecut functional.

În Portugalia, ultimele alegeri parlamentare înainte de 6 octombrie 2019 au avut loc în 2015. Între timp, s-a făcut schimbarea între conservatori și social democrați în rezultatul electoral, nu și la guvernare. Partidul Socialist condus de Antonio Costa a condus un guvern minoritar din noiembrie 2015. Dacă în 2015 PSD (centru-dreapta), într-o coaliție, a câștigat alegerile cu 36,9%, în 2019 Partidul Socialist este estimate ca fiind victorios cu 36,7%, urmat de coaliția PPD-PSD.

Este nevoie de 116 mandate în legislativul unicameral de la Lisabona pentru a avea drum liber către guvernare. Însă cu aproape 37% din voturi, Partidul Socialist a câștigat, în urma alocării mandatelor parlamentare, aproape 47% din locurile din Adunarea Națională – 106 locuri, următorul partid având 77 de locuri.

Merită amintit că au intrat 9 partide în Adunarea Națională, unele cu un mandat pentru puțin peste 1% din voturi. După PS și PSD, Blocul de Stânga (BE) a obținut 19 mandate, CDU, o coaliție între verzi și comuniști, a obținut 12 mandate, urmați de o coaliție a creștin-democraților CDS-PP cu 5 mandate și un partid ambientalist – PAN (Oameni, Animale, Natură) cu 4 mandate.

Cu aceste rezultate, Partidul Socialist (PS) condus de Antonio Costa nu va avea o problemă în formarea unei coaliții de guvernare sau pentru obținerea sprijinului parlamentar. Rămâne de văzut dacă guvernul va avea o singură culoare sau mai multe.

Privind la rezultatele anterioare, a fost un vot pentru continuitate. Următoarele alegeri în statele membre ale Uniunii Europene vor avea loc în Spania, pe 10 noiembrie, după ce Pedro Sanchez nu a reușit să coalizeze formațiunile politice în urma alegerilor din primăvară.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.