Al treilea val. Imaginea de după al treilea val

Al treilea val. Imaginea de după al treilea val

Europa este în criză pe fondul venirii celui de-al treilea val. Statele Unite ale Americii întărește restricțiile pe fondul grăbirii imunizării populației. La fel se întâmplă și în alte state, de la Israel la Japonia. Noile tulpini și riscurile aduse de mutațiilor actuale sau potențiale, precum și relaxarea prematură se află printre factorii care cântăresc în luarea deciziilor.

În același timp, apar dovezi științifice care arată că performanța administrativă a unor state ca Taiwan, Coreea de Nord sau Japonia depășește cu mult beneficiile abordărilor concurente, respectiv modelul chinezesc al confinării/lockdown.

Pe fondul noilor tulpini, state dezvoltate își modifică strategiile de vaccinare pentru a accelera sprijinul pentru grupurile vulnerabile, oricum prioritizate.

În România, situația arată acum cam așa:

  • testările au ajuns la minim istoric, încă nu știm dacă a fost atins vreodată obiectul de 50.000; oricum putem vorbi mai degrabă de „afacerea testarea”;
  • un ministru al sănătății spune că nu crede cifrele oficiale (nu argumentează de ce, dar există probleme metodologice semnificative);
  • avem tulpina britanică prin preajma noastră, mai sunt și altele care circulă;
  • măsurile sunt pe un trend de relaxare, chiar dacă nu există dovezi rezonabile care să susțină;
  • oamenii mor acasă, evident netestați;
  • măsurile de restricție nu sunt respectate din variate motive;
  • spitalele ajută virusul cu nosocomiale, iar ATI asigură tranziția spre lumea cealaltă;
  • aproape toată lumea este prioritară în etapa a doua de vaccinare;
  • vaccinurile sunt insuficiente, ținând cont că vin greu, este nevoie și de rapel, iar cele mai multe vor veni abia în aprilie-iunie.
imagine: CDC

Teoretic, sunt câteva variante de lucru privind viitorul apropiat și sfârșitul pandemiei, dar putem anticipa câteva elemente ale viitorului.

Ne vom îndrepta spre o situație bazată în multe zone epidemiologice pe o combinație de imunitate de turmă (vaccinare) și imunitate naturală. Vorbesc de această combinație insuficientă pentru că sunt mai multe semne de întrebare privind eficacitatea vaccinurilor în rândul unor populații diferite.

Normalul de dinainte de pandemie va fi actualizat. O parte din restricții vor rămâne sau cel puțin vom fi mai prudenți – o mască în aglomerații, mai multă atenție în fața vulnerabilităților, păstrat câteva lecții din timpul pandemiei, evident cu respectarea drepturilor și libertăților fundamentale. Să nu credeți că vor dispărea prea curând măștile de la metrou și din aeroporturi. Vom fi probabil mai atenți la proximitate, ceea ce va fi mai greu pentru populațiile latine. Dar este parte a datoriei cetățenești să prevină abuzurile în numele sănătății publice și să oprească măsurile bazate pe analize șubrede. Sunt multe întrebări la care nu avem răspunsuri și există și tendința de a urmări religios recomandările medicale, uitând de faptul că situația e mai complexă, iar domeniul medical tinde să favorizeze abordări fasciste asupra populației.

Statele cu sisteme performante de sănătate vor putea să aibă grijă de mai mulți dintre cei care vor ajunge în situații de vulnerabilitate. Statele cu sisteme performante de luare a deciziilor și implementare a acestora vor face față provocărilor. Sistemele de reacție în grijă vor avea nevoie de îmbunătățiri. Vor urma și câțiva ani de monitorizare atentă a situației epidemiologice și pregătiri de lockdown local instant în zonele în care situația scapă de sub control. Pe scurt, învățăm lecțiile pe care est-asiaticii le-au învățat la SARS-COV-1.

Retroactiv, vom mai învăța câteva lecții despre decizii pripite și ignorarea raționalității în numele științei și al unor interese comerciale – malpraxisul privind anumite medicamente, lockdownuri nepotrivite, ignorarea unor categorii ale populației, abuzuri, excese, ilegalități, conflicte de interese.

P.S.: Nu am intrat în discuția despre economie, deoarece 1) este prea devreme, 2) economia post-pandemie va fi diferită, 3) știm prea puține despre datele actuale și 4) sunt niște amenințări serios la adresa coeziunii sociale care vor costa mult.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.