Acord al instituțiilor europene pentru lansarea hotspoturilor WIFI4EU

Acord al instituțiilor europene pentru lansarea hotspoturilor WIFI4EU

Pe 29 mai, Președinția malteză a Consiliului Uniunii Europene  a anunțat atingerea unui acord cu Parlamentul European și cu Comisia Europeană în privința inițiativei WIFI4EU, inițiativă amintită inclusiv de președintele Comisiei Europene în 2016 în discursul acestuia „Starea Uniunii Europene”.

WIFI4EU își propune să echipeze diferite spații publice din orașe din Uniunea Europeană cu facilități de conectare la internet wifi, în mod gratuit, prin conexiuni sigure, de mare viteză. Schema va fi plătită din fonduri europene, în acest moment nefiind definitivat bugetul acesteea, urmând să fie finalizat după evaluarea cadrului financiar multianual la jumătatea perioadei sale.

sursa imagine: Comisia Europeana

Ce trebuie să știi despre WIFI4EU?

  • municipalități, biblioteci, spitale și alte instituții publice vor putea aplica pentru finanțarea instalării punctelor de acces locale, fiind acoperite 100% din costurile eligibile; costurile menținerii conexiunii revin autorităților publice, respectiv abonamentul de internet și mentenanța echipamentelor; acestea vor trebui să mențină conexiunea pentru cel puțin trei ani;
  • conexiunea la internet prin această schemă va fi gratuit și se va realiza prin intermediul unui portal multilingvistic ușor de identificat; municipalitățile și alte instituții publice sunt încurajate să folosească portalul pentru a oferi un acces facil la servicii digitale de e-guvernare, e-sănătate, e-turism și altele;
  • se va ține cont de menținerea unui echilibru geografic la nivel de state membre în alocarea finanțărilor și de o prioritizarea în formula „primul venit, primul servit”; este posibilă inclusiv o prioritizare a aplicanților cu niveluri scăzute de participare;
  • vor fi eligibile doar proiectele care nu vor duplica conexiuni la internet deja existente publice sau private, motivul fiind încercarea finanțatorilor acestei scheme de asistență de a nu distorsiona competiția și a de a nu discuraja investițiile private;
  • asistența financiară se va face printr-un proces mai puțin birocratic, grantul fiind alocat sub formă de vouchere (cupoane valorice) pentru achiziționarea și instalarea echipamentelor (puncte de acces la internet), în urma trimiterii online a aplicației.

Logica acestui mecanism este, așadar, de a oferi asistență acolo unde este nevoie și unde nu există alte posibilități de a furniza conexiunea la internet, încurajând autoritățile locale să aplice și să ofere servicii digitale cetățenilor, dar și cetățenii să se bucure de conexiunile wireless publice în locuri cu acces limitat.

Între 6.000 și 8.000 de municipalități din toate statele membre vor beneficia de această schemă și până la 40-50 de milioane de conexiuni pe zi vor fi asigurate, acordul politic dintre Consiliu, Comisie și Parlament indicând un buget de aproximativ 120 de milioane de euro pentru finanțarea acestei scheme în perioada 2017-2019.

Din momentul aprobării oficiale a schemei, va fi lansat primul apel de proiecte în cadrul schemei WIFI4EU. În concluzie, este bine ca autoritățile publice locale și alte instituții publice să fie pe fază când se va lansa schema. UE va finanța achiziționarea și instalarea echipamentelor de acces la interent în spațiile publice din comunitate.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “Acord al instituțiilor europene pentru lansarea hotspoturilor WIFI4EU”

Comments are closed.