A început Young Ambassadors Forum

A început Young Ambassadors Forum

Astăzi, a fost prima zi din prima ediție a proiectului intitulat Young Ambassadors Forum, organizat de colegii din comunitatea International Affairs din Voluntari pentru Idei și Proiecte. Proiectul își propune să aducă în discuție problemele tinerilor de pe scena internațională și modul în care acestea se pot implica. Reunește aproximativ 30 de tineri pentru patru zile de dezbateri și prezentări susținute de specialiști în domeniu.

Proiectul își propune să ofere un spațiu de dezbateri și discuții pentru cei pasionați de domeniul relațiilor internaționale și a modului în care tinerii pot fi pioni care contează. Așadar, are și o latură importantă pe partea de empowerment și sper că va avea cel mai mare efect asupra participanților, pe lângă speakerii întâlniți și informațiile pe care le vor descoperi.

Am mers la deschidere și la prima parte a activităților zilei de luni. S-au centrat în jurul temei dificultăților tinerilor în secolul al XXI-lea. Denisa Bratu, managerul proiectului, a dat startul lucrărilor, iar Octavian Roșca, moderatorul celor patru zile de forum, a mediat desfășurarea. Invitații primei sesiuni au fost Dragoș Preda, din partea Fundației C.A.E.S.A.R., Eliza Chirilă, președintele Clubului Studenților din Universitatea Româno-Americană, și Cosmin Chiriță, fost delegat de tineret la Națiunile Unite. Primul dintre aceștia a prezentat câteva concepte precum parteneriatul pentru dezvoltare, cooperarea descentralizată și a amintit de rolul comunităților locale în gestionarea crizelor, precum și o viziune asupra dezvoltării României bazată pe protocronismul cunoscut și pe tiers-mondism. După, Eliza Chirilă și Cosmin Chiriță au provocat participanții la identificarea unor cauze care stau la baza problemelor tinerilor, la identificarea mecanismelor prin intermediul cărora pot influența procesul de luare a deciziilor și agenda publică și la formularea unor obiective de dezvoltare sustenabilă. Provocarea a mărit interactivitatea și a ridicat problemele acțiunii și asumării responsabilității de către tineri.

Ziua a continuat cu un panel pe tema educației în secolul al XXI-lea, dar și cu o sesiune de lucru. În zilele următoare, participanții vor lua parte la sesiuni de lucru pe teme precum civismul digital, sclavia modernă, statutul refugiaților și apatrizilor, dar și cu redactarea declarației „The World We Envision”, acestea având loc atât la Universitatea Româno-Americană, cât și la Ministerul Afacerilor Externe.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.