9 august – Ziua internațională a popoarelor indigene ale lumii

9 august – Ziua internațională a popoarelor indigene ale lumii

Pe 9 august, a fost Ziua internațională a popoarelor indigene ale lumii, decisă de Adunarea Națională a Națiunilor Unite pe 23 decembrie 1994. Ziua marchează prima întâlnire a unui grup de lucru al Națiunilor Unite centrat pe situația populațiilor indigene, populații care se bucură de protecție și promovarea unor drepturi.

Pe 13 septembrie 2007, a fost adoptată Declarația Națiunilor Unite privind drepturile popoarelor indigene, beneficiind de o largă majoritate (144 de state pentru). Documentul este considerat cel mai cuprinzător instrument internațional privind drepturile popoarelor indigene, asigurând o serie de standarde minime privind supraviețuirea, demnitatea și bunăstarea acestor oameni.

Cu ocazia acestei zile, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene a ieșit cu o declarație publică în numele Uniunii Europene pe acest subiect, transmisă încă de pe 8 august, dar pe care o reiau aici, într-o traducere personală:

De Ziua internațională a popoarelor indigene ale lumii, celebrăm contribuția popoarelor indigene la diversitatea și bogăția civilizațiilor și culturilor, precum și la moștenirea noastră comună. De asemenea, este o zi în care facem bilanțul multor realizări pentru recunoașterea și realizarea drepturilor acestora și pentru identificarea acțiunilor pe care comunicatatea globală încă trebuie să le mai facă, astfel încât drepturilor omului să fie aplicate universal fără nicio discriminare.

Reprimări, violență și ostilitate crescânde sunt folosite împotriva drepturilor indigenilor și apărătorilor mediului, incluzând împotriva raportorului special al Națiunilor Unite privind popoarele indigene, Victora Tauli-Corpuz. Suntem alaramați de faptul că numărul global de crime împotriva acestor apărători este estimat la patru pe săptămână. Autoritățile din țările unde aceste acte au loc sunt așteptate să intensifice munca pentru protejarea activiștilor și pentru asigurarea că făptașii sunt aduși în fața justiției.

Creșterea frecvenței acaparării terenurilor trebuie, de asemenea, să fie rezolvată ca o chestiune de urgență. În fiecare zi, undeva în lume, popoarelor indigene sunt deposedate de terenurile lor ancestrale, de teritorii și resurse.

Răspunderea și buna guvernare sunt esențiale pentru administrarea sustenabilă a pământului, resurselor și a mediului și pentru asigurarea accesului echitabil la proprietățile funciare. Acesta este motivul pentru care Uniunea Europeană sprijină proiecte și programe de guvernanță a terenurilor în 40 de țări în lume cu un buget total de 240 de milioane de euro. Doar în Columbia eforturile au condus la întitularea colectivă a 280.000 de hectare beneficiind comunităților indigene.

Uniunea Europeană crede cu tărie că respectarea posesiunii cutumiare a terenurilor și drepturile asupra resurselor ale popoarelor indigene sunt esențiale pentru dezvoltare sustenabilă și pace. Anul acesta, oferim 6,9 milioane de euro către Facilitatea funciară pentru păduri și terenuri, care se centrează pe drepturile funciare și pe securitatea comunităților locale și ale popoaarelor indigene. Alte 5 milioane de euro vor fi dedicate Apărătorilor pentru drepturillor omului și organizaiilor care lucrează în zona de acaparare a terenurilor, schimbări climatice și drepturile popoarelor indigene.

Vom continua să luptăm pentru popoarelor indigene și pentru a le sprijini în asigurarea faptului că acestea își pot reține culturile, identitățile și modul de viață, care sunt parte a culturii noastre comune, a identității și modului de viață.

*Am optat pentru traducerea „people” cu popoare, fără a aduce atingere unor interpretări stricte pe acest subiect. Termenul este folosit în aceleași sens cu populații, cu valoare interschimbabilă în această situație.

*sursă imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.