60% dintre europeni consideră benefic comerțul internațional

60% dintre europeni consideră benefic comerțul internațional

Un eurobarometru realizat la comanda Comisiei Europene pentru a vedea percepția asupra comerțului European arată că 60% dintre europeni consideră ca fiind benefic în plan personal comerțul international, un procent mai mare cu 16 puncte procentuale față de acum zece ani.

În rândul tinerilor între 15 și 24 ani de ani, percepția ca fiind benefic comerțul international se ridică la 71%.

Mai mult, eurobarometrul indică că europenii consideră Uniunea Europeană un instrument util pentru protejarea intereselor comerciale și a avantajelor oferite de acestea.

  • 71 % dintre respondenți consideră că UE este mai eficace în apărarea intereselor comerciale ale statelor lor față de situația în care ele acționează pe cont propriu;
  • 54 % dintre respondenți consideră că principala prioritate a politicii comerciale a UE ar trebui să fie crearea de locuri de muncă în UE;
  • în general, 81% dintre europeni sunt de acord că avem nevoie de norme pentru comerțul internațional;
  • șase din zece respondenți susțin că ei au încredere că UE își desfășoară politica comercială într-un mod deschis și transparent;
  • 56% dintre respondenți sunt de părere că UE ar trebui să mărească taxele la import pentru țările din afara UE sau pentru întreprinderile care nu respectă normele comerțului international.

Sunt importante și rezultatele acestui eurobarometru și raportate la România. Datele au fost culese în mai 2019 prin intervievare față în față.

45% dintre respondenții români consideră benefic în plan personal comerțul internaționa. Principalele motive pentru care respondenții români consideră că beneficiază de pe urma comerțului international se află alegerile variate din ipostaza de consumator, faptul că produsele importante sunt mai ieftine, sunt mai bune, precum și că este bine pentru economia economia europeană. În același timp, printre motivele pentru care consideră că nu beneficiază de pe urma comerțului internațional se află prețurile mai mari, calitatea în scădere a produselor importate și șomajul.

60% dintre respondenți consideră că UE este mai eficace în apărarea intereselor comerciale ale statelor lor față de situația în care ele acționează pe cont propriu. 22% dintre respondenții români (la fel ca cei europeni) consideră că acordurile comerciale ale UE aduc avantaje mai mult afacerilor decât consumatorilor și muncitorilor; totodată, 21% dintre respondenții români consideră că acordurile comerciale contribuie la crearea de locuri de muncă în UE, aduc o varietate mai largă de produse și la prețuri mai mici pentru consumatori și afaceri.

73% dintre respondenții români consideră că avem nevoie de reguli pentru comerțul internațional, față de 81% la nivel european. 47% dintre respondenți sunt de părere că UE ar trebui să mărească taxele la import pentru țările din afara UE și afacerilor care concurează în mod neechitabil cu afacerile europene, în timp ce 43% consideră că UE nu ar trebui să mărească taxele de import pentru țările din afara UE și afacerilor care concurează în mod neechitabil cu afacerile europene

Doar 20% dintre respondenți menționează că în 12 luni au cumpărat cel puțin o data prin internet bunuri sau servicii de la comercianții din afara UE (la nivel european, procentul se ridică la 42%.

Informațiile și legătura către raportul acestui eurobarometru sunt disponibile la adresa aceasta.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.