2,8 miliarde de euro – valoarea cumpărăturilor online ale românilor
În 2017, valoarea cumpărăturilor online ale românilor s-a ridicat la 2,8 miliarde de euro, cu 40% mai mare ca în 2016. Cifrele sunt bazate pe estimările principalilor jucători de pe piața de comerț electronic din România împreună cu GPeC, iar valoarea această reflectă doar produsele fizice (tangibile) care au fost comandate online (nu include serviciile, plățile de facturi la utilități, biletele de avion, vacanțele, rezervările hoteliere, biletele la spectacole sau la diferite evenimente, conținutul descărcabil, etc.).
Creșterea pieței de comerț electronic din România este una dintre cele mai mari de la nivelul Uniunii Europene, ajungând la 5,6% din total pieței de retail din țară. Conform informațiilor transmise de GPeC, acest preț rămâne mic comparativ cu țările dezvoltate, dar cu potențial de creștere pe viitor.
Din cei 19,1 milioane de locuitori ai României, 11 milioane sunt utilizatori de interent (date UN DESA și INS). ANCOM indică 4,6 milioane de conexiuni internet fix în bandă largă (+6% față de 2016) și 16,6 milioane de conexiuni internet mobil în bandă largă (+13% față de 2016). Astfel, rata de penetrare a internetului fix la 100 de gospodării este de aproximativ 55%.
În mediul urban, 44% din utilizatorii de interet au făcut cumpărături online cel puțin lunar, 62% dintre aceștia având vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani (date GPeC și iSense Solutions).
Motivele invocate de cei care nu au făcut încă cumpărături online includ:
- neîncrederea că produsele prezentate pe site corespund realității;
- imposibilitatea de a vedea, testa și proba produsele înainte de achiziție;
- neîncrederea în calitatea serviciilor magazinelor online și
- plata taxelor de transport suplimentar față de prețul produsului atunci când acesta este achiziționat online.
Numărul de magazine online din România a ajuns la aproximativ 7.000, cu o tendință de creștere, iar website-urile cu domeniile .RO cu funcție de „adaugă în coș” se ridică la aproximativ 25.000. Totodată, 70% din traficul magazinelor online a venit de pe mobil, iar, în cazul magazinilor cu aplicații mobile, rata de conversie pe mobil a depășit-o pe cea de pe desktop.
Produsele IT&C și electro, urmate de fashion & beauty, produsele și decorațiunile pentru casă, cărțile, produsele destinate copiilor se află în topul categoriilor de produse comandate de români în 2017 online.
Modalitățile de plată preferate au fost:
- rambursul – 85%;
- plata prin card – 12-14%;
- online banking, SMS, etc. – 1-2%.
Informațiile publicate mai sus privind starea pieței de comerț electronic din România din 2017 sunt preluate din raportul realizat de GPeC.