OT PMP S3 atrage atenția asupra dificultăților de înscriere la ora de religie

OT PMP S3 despre problemele cu privire la înscrierea elevilor la religie

Atașez integral poziția publicată astăzi de către Organizația de Tineret a Partidului Mișcarea Populară Sector 3 cu privire la necesitatea rezolvării problemelor cu privire la înscrierea elevilor la ora de religie. Este o poziție la care am lucrat în ultimele zile împreună cu echipa organizației respective, având în vedere mai multe dificultăți mediatizate cu privire la înscrierea elevilor la ora de religie:

Comunicat cu privire la dificultățile de înscriere la ora de religie

miscarea populara sector 3

Organizația de Tineret a Partidului Mișcarea Populară Sector 3 atrage atenția asupra dificultăților cu care se confruntă părinții și elevii care doresc să se înscrie pentru urmarea orelor de religie în școală. Susținem desfășurarea unui proces instituțional echitabil, just și nepartinic, în care elevii și părinții elevilor care doresc ca aceștia să urmeze cursurile să nu întâmpine obstacole.

Constatăm, în urma relatărilor din partea mass-mediei, dar și a societății civile, faptul că participanții în cadrul procesului educațional – elevi, părinți, profesori și alți actori din comunitate- întâmpină probleme grave ce țin de informarea adecvată cu privire la decizia 669/2014 sau în legătură cu modalitatea de înscriere, cu privire la furnizarea resurselor necesare înscrierii (de exemplu, formularele necesare înscrierii sunt indisponibile). Reamintim că o alegere rațională se poate face având la dispoziție informațiile complete despre situație și despre alternative, nu în prezența unor limitări și dezinformări.

Suntem de acord cu predarea religiei în școli, plecând de la o serie de premise de dimensiuni culturale, istorice, juridice, morale, politice, sociale. În primul rând, religia creștină a reprezentat un pilon important în formarea identității naționale române, fiind, în timpul regimului comunist, o alternativă interzisă la o religie politică – comunismul. Din punct de vedere istoric, religia pe plan european și românesc a avut un cuvânt important de spus în promovarea și susținerea noutăților aduse chiar de iluminism, libertate și știință, precum și în dezvoltarea și diseminarea culturii. Juridic, legea cultelor permite cooperarea stat-culte în vederea unor scopuri comune, iar decizia recentă a Curții Constituționale clarifică procedura de acces la cursurile școlare despre religie, predate cu sprijinul unui cult. Nu în ultimul rând, dorim să amintim faptul că valorilor descoperite prin intermediul orei de religie, precum toleranță și solidaritate, contribuie la crearea unei societăți armonioase; politic, unul dintre cei mai importanți factori ai dezvoltării Uniunii Europene și ai cooperării europene a fost curentul creștin-democrat, inspirat de religie și pornit de la orientarea socială a Bisericii Catolice.

4 martie 2015
Departamentul de comunicare
Organizația de Tineret – Partidul Mișcarea Populară #Sector3

Pentru întrebări, formularul de comentarii poate fi utilizat, respectând tema articolului.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “OT PMP S3 atrage atenția asupra dificultăților de înscriere la ora de religie”

Comments are closed.