Ziua internațională împotriva pedepsei capitale

Ziua internațională împotriva pedepsei capitale

10 octombrie este Ziua internațională împotriva pedepsei capitale. Europa este singurul continent în care opoziția față de pedeapsa capitală este menținută, cu excepția dictaturilor precum Belarus.

Trendul global este spre reducerea numărului de execuții pe plan global, însă sunt zone de pe glob cu situații îngrijorătoare. În Statele Unite, de exemplu, reluarea unor execuții sub Donald Trump ridică probleme semnificative. În alte zone, situație este și mai terifiantă, amintind de Iran, Arabia Saudită sau China.

În cadrul celei de-a 75-a sesiune a Adunării Generale a Națiunilor Unite este pregătit un apel pentru introducerea unui moratoriu privind folosirea pedepsei cu moartea. Rămâne de văzut care va fi rezultatul la vot, pe lângă faptul că acest demers este unul neobligatoriu și depinde de voința politică de la nivelul fiecărui stat.

Răufăcătorii trebuie trași la răspundere și pedepsiți. Consiliul Europei amintește că experiența statelor aboliționiste a arătat că pedeapsa capitală nu descurajează actele violente de criminalitate și nici nu contribuie la crearea unei societăți mai sigure, mai degrabă contribuind la continuarea și menținerea unui ciclu de violență.

10 octombrie este un moment în care readucem în discuție obiectivul unei lumi fără pedeapsa capitală, în care atragem atenția asupra inutilității sale și asupra nevoii de a crea mecanisme legale care să ofere pedepse adecvate celor răspunzători de acte de violență. Europa se menține în topul statelor care au trecut în afara legii pedeapsa capitală, dar ceea ce se întâmplă pe glob arată că este mai degrabă excepția. Abolirea pedepsei capitale rămâne un obiectiv deschis.

Citiți la adresa următoare mesajul transmis de reprezentanții Consiliului Europei și ai Uniunii Europene privind Ziua internațională împotriva pedepsei capitale: https://www.coe.int/en/web/portal/-/world-day-against-the-death-penalty-10-october-2020-joint-declaration-by-eu-high-representative-and-council-of-europe-secretary-general 

imagine: coe.int

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *