Webstock 2020: un răspuns la o critică importantă față de Zoom
Sau poate că aparența ineficienței ZOOM (alternative) ține de calitatea moderării, conținutului și miza pe care o au participanții. #webstockro
— Blidaru Madalin (@blidaru) October 8, 2020
Zilele acestea, are loc o ediție mai diferită a Webstock 2020, o ediție virtuală, organizată în condiții mai dificile, dar și câteva avantaje ce țin de accesibilitatea conferințelor. Pe site-ul conferinței și pe Facebook sunt transmisiunile sesiuniilor din cadrul conferinței (sunt câteva exemple foarte foarte utile, inclusiv privind strategia social media pentru LinkedIn).
Într-o prezentare relativ acceptabilă din punct de vedere al conținutului, Lucian Mîndruță a exprimat câteva puncte referitoare la lecțiile de comunicare ale pandemiei, varianta actualizată acestei toamnei. Probabil prezentarea este disponibilă în înregistrarea de pe pagina Facebook a evenimentului.
Nu aș interveni cu acest blog post, dacă nu vedeam o critică puternică asupra soluțiilor de telecomunicații și videoconferințe tip Zoom din prisma impactului acestora asupra productivității, o intervenție care vine de la aparenta ineficiență adusă de Zoom și, implicit, alte platforme similare.
Am luat parte deja în ultimele șapte luni, aproape zilnic, la numeroase intervenții, conferințe și tot felul de sesiuni online. Numeroase ședințe interne, dar și evenimente externe. În multe cazuri, aceste facilități au permis livrarea unor rezultate mult mai bune și mult mai repede ca de obicei. Bun, sunt câteva elemente care pot fi îmbunătățite, dar, de principiu și din experiențele prin care am trecut, sistemele de videoconferințe au făcut față surprinzător de bine nevoilor.
Am remarcat câteva aspecte care fac diferența.
Primul, ușor de înțeles, este interesul participanților. Miza. Evident o sesiune cu grad scăzut de atractivitate atrage un interes redus. De ce avem acest nivel scăzut de atractivitate este o întrebare pentru toți participanții. Al doilea, calitatea moderării. Calitatea moderării contează. Ne încadrăm în timp, încurajăm participarea activă, nu pierdem timpul cu prostii. Cei care oricum sunt nevoiți să asiste mai degrabă inutil oricum pot lucra în același timp. În al treilea rând, conținutul. Contează cum îl livrezi, desigur, contează multe alte aspecte ce țin de conținut. Este principalul motiv pentru care participi. Este simplu să evaluezi așteptările înainte și ceea ce s-a întâmplat după, chiar și pentru ceea ce se întâmplă în timpul conferinței sunt multe soluții. Aplicația este doar instrumentul.
În final, mesajul este simplu: să nu dăm vina pentru soluțiile tehnologice sau pe inutilitatea unor metode și soluții alese din alte motive, uneori și din comoditatea noastră. Pandemia se va termina și vor reveni la un nou normal, în care sistemul hibrid va fi la bază.