Viorica Dăncilă, deschizătoarea de drumuri

Viorica Dăncilă, deschizătoarea de drumuri

Dincolo de titlul, nu este o odă pentru prim-ministrul demis al Guvernului României, ci o constatare. Doar necunoscătorii limbii române pot spune că nu au fost multe greșeli în primele discursuri ale noilor miniștri, semn că într-adevăr Viorica Dăncilă este o deschizătoare de drumuri.  Unii ar putea spune că originile greșelilor sunt în alte părți, la alți miniștri, precum cel din Maramureș care ajunsese la un moment dat la educație.

Nu este cazul să așteptăm de la oastea de propagandiști peneliști, useriști și plusilști să publice materiale precum „cele 40 de gafe de exprimare, punct cu punct”, „noi greșeli de exprimare” sau „cele mai mari greșeli de exprimare” pentru că nu vor veni. Dăncilă a fost prim-ministru slab, ajuns prim-ministru accidental, doar pentru că a fost numită de Klaus Iohannis în urma blatului cu Liviu Dragnea. Gașca de propagandiști nu va vorbi despre gafele de exprimare ale lui Ludovic Orban, ale Ralucăi Turcan sau ale altor miniștri peneliști. Nu vor vorbi pentru că interesul lor a fost să ajungă la putere și prea puține în interesul public.

Viorica Dăncilă rămâne o deschizătoare de drumuri. A calculat cineva de câte ori noul cabinet în primele discursuri ale personajelor cheie a sărit peste „pe care”. Nu, iar aceasta nu este singura eroare. Multe nu se vor auzi pentru că vor fi cenzurate de conducerea multor publicații. Mai sunt mulți oameni care scriu pe net care se autocenzurează sau au direct contracte cu partidele. PressOne.ro a scris despre cum G4Media.ro, Newsweek.ro, și News.ro distribuiau reclama sponsorizate în favoarea PNL. În afară, conducerea publicațiilor își asumă transparent orientarea politică, dar are niște limite până la care pune redacția să șteargă pantofii politicienilor de ocazie. Aici, acestea par să fi dispărut.

Deci goana după greșeli a dispărut, căci au ajuns la guvernare alții. Avem ministrul pentru dezvoltare, unul dintre ministerele cheie într-o țară, cu mari greutăți, unde este nevoie de viziune și abordări pe multe planuri, în care, după greșelile fantastice de la audierile din comisia de specialitate, a continuat cu greșelile la ceremonia de la Cotroceni, când și-a preluat mandatul. Amintim că într-un stat democratic, miniștrii care nu primesc avizul comisiilor de specialitate din parlament, sunt retrași și înlocuiți cu alte propuneri de către prim-ministrul desemnat, de preferat audiate din nou de comisiile de specialitate. La preluarea mandatului, ministrul Ion Stefan a citit jurământul fără diacritice, transformând un „ț” în „t”, a avut niște dificultăți la citirea cuvântului „propășire” și nu a ridicat deloc privirea după textul citit. StiriDeFocsani.ro a transmis a evidențiat acest succes. Probabil mai sunt și alții în situații similare.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.