Val de asasinate politice în Afghanistan pe fondul păcii lui Trump

Val de asasinate politice în Afghanistan pe fondul păcii lui Trump

Pacea de anul trecut dintre guvernul afghan și talibani, mediată de Statele Unite, se dovedește a fi o pace cu diavolul. Este motivul pentru care administrația Biden va examina modul în care părțile își îndeplinesc angajamentele luate.

Extremismul religios și radicalizarea violentă fac victime în continuare, iar în spatele „aripii moderate” a talibanilor se ascund grupări teroriste. Angajamentul de încheiere a violenței nu este respectat, cu un val de asasinate politice făcând ravagii în acel loc. Terorismul a rămas o problemă.

În același timp, talibanii se duc la Moscova și insistă ca Statele Unite să își respecte angajamentele și să își retragă trupele. Rezultatul retragerii în acest condiții constă în vulnerabilizarea guvernului de la Kabul, lăsat fără capabilități.

Nu doar că talibanii mai adăpostesc rămășițe funcționale ale Al-Qaeda, dar au bune relații cu o rețea insurgentă proprie, rețeaua Hakkani, născută de un fost mentor al lui Bin Laden, comandat insurgent în timpul războiului anti-sovietic din Afghanistan. Rețeaua a revenit fiului acestui conducător, destul de activă în atacurile teroriste din Afghanistan, care a fost numit și adjunct al unui lider taliban. Gruparea se remarcă nu doar prin atacuri teroriste clasice, ci și prin sofisticări precum folosirea de drone, planificări detaliate, atragerea victimelor în capcane pentru a fi asasinate și lista poate continua. Pe lângă relațiile cu unele facțiuni Al-Qaeda, cu rețeaua Hakkani, talibanii se bucură și de a pagubele create de atentatele teroriste ale Statului Islamic.

Cine sunt victimele asasinatelor politice duse în umbra păcii dintre talibani și guvernul afghan? AFP publică un material cu exemple concrete: activiști pentru drepturile omului, susținători ai democrației, mediatori ai păcii, persoane proeminente care încearcă să sprijine dezvoltarea unui stat afghan, femei care lucrează, intelectuali, chiar și intelectuali ai religiei, jurnaliști. Practic, cei care pot consolida dezvoltarea unui regim secular și democratic sunt urmăriți și vânați de grupări teroriste susținătoare ale talibanilor.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *