Nuovo Mondo (2006)

Filmul a fost difuzat pe TVR 1 si este o productie franco-italiana, un film de Emanuel Craialese care prezinta plecarea unor italieni saraci, batuti de soarta in SUA. Visul american este spulberat de conditiile de admitere.

Cred ca acest film se potriveste de minune cu prezentul unor romani, pentru care “visul american” ( sau al Occidentului) reprezinta singurul lor scop in viata sau o obsesie.

Coloana sonora este remarcabila, chiar placandu-mi melodia celor de la Muse, “Feeling Good”.

O sinopsis, preluat dupa Cinemagia:

Sicilia, începutul secolului douăzeci. Într-un colţ pierdut de ţară, trăieşte o familie de ţărani care se speteşte muncind aceeaşi bucată de pământ de generaţii. Ei duc o viaţă în armonie cu natura şi cu spiritele celor morţi. Monotonia vieţii cotidiene este întreruptă de poveştile despre Noua Lume, despre locuitorii ei şi nenumăratele bogăţii ale acestui Paradis. Primesc fotografii înfăţişând cartofi mari cât o brişcă, morcovi lungi cât o barcă şi copaci care se îndoaie sub greutatea monedelor de aur. Aceste imagini reprezintă atâtea dovezi ale existenţei acestui loc minunat. Ele sunt trimise familiilor celor care au plecat şi care sunt fericiţi că muncesc pe acest pământ promis. Salvatore hotărăşte să-şi vândă toate bunurile: pământul, casa, vitele, pentru a pleca împreună cu copiii şi bătrâna sa mamă spre o viaţă mai bună de cealaltă parte a oceanului. Însă, pentru a deveni cetăţean al Noii Lumi, trebuie să mori şi să renaşti într-un fel. Trebuie să renunţi la tradiţiile de secole şi vechile credinţe din ţara natală. Trebuie să fi sănătos fizic şi mental, să ştii să asculţi şi să juri credinţă dacă vrei să treci “Poarta de aur” – “The Golden Door”. În scurt timp, trebuie să te transformi din om vechi în om modern. Timpul care însoţeşte această transformare este timpul suspendat deasupra apelor oceanului, patru săptămâni care te pun la încercare în traversarea pentru a ajunge la porţile judecăţii universale: Insula Lacrimilor, Ellis Island.

Pe această insulă, păzitorii Noii Lumi vor examina caz dupa caz, milimetru cu milimetru, trupurile şi spiritele viitorilor cetăţeni, aici, numeroase familii vor trebui să decidă să se separe pentru totdeauna deoarece nu toţi pot să aibă privilegiul de a trece porţile paradisului. Singura şansă acordată omului de la alungarea din Rai o reprezintă un tărâm unde doar câţiva aleşi sunt chemaţi să-l populeze.

Recomand acest film celor ce vor sa traiasca la intensitate maxima o drama ce parca te indeamna sa te gandesti de doua ori la plecare. Finalul este deschis…

2 Replies to “Nuovo Mondo (2006)”

    1. @Doru: Amazon? ( se gaseste si pe Amazon.com si pe Amazon.co.uk). Sau mai poti incerca daca il gasesti pe vreun site romanesc ( nu l-am cautat).
      P.S. : Mai exista si varianta “urata”.

Comments are closed.