Marșul autoritarismului: episodul cu pedeapsa capitală

Marșul autoritarismului: episodul cu pedeapsa capitală

În mai puțin de 24 de ore, peste 40.000 de oameni au semnat o petiție online pentru reintroducerea pedepsei cu moartea, plecând de la cazul zilei. Într-o altă petiție, cu aproape 12.000 de semnatari, se propune și o metodă demnă de Evul Mediu pentru pedeapsa capitală.

Mai multe canale media (Antena 3, România TV, Sputnik, zeci de publicații locale) promovează petiția principală. Alte canale promovează mesaje care instigă la violență (a se vedea mesajul viral transmis de Dan Negru, forumurile de discuție ale altor canale – Republica, G4Media).

Mai mulți lideri de opinie, lideri politici și lideri de stat, inclusiv prim-ministrul, anunță analizarea oportunității introducerii castrării chimice în anumite cazuri. Petiția care însoțește acest apel public are peste 80.000 de semnatari în 24 de ore.

Mă întreb ce căutăm în Uniunea Europeană dacă tot funcționăm după manualul de autoritarism. Ambele propuneri reprezintă grave abateri de la un regim bazat pe respectarea drepturilor omului. Politic, sunt o fugă de responsabilitate pentru prevenirea acestor situații. Sunt propuneri degradante și criminale, incompatibile cu demnitatea umană și cu respectarea integrității corporale.

În privința castrării chimice, există o singură situație în care este acceptată ca pedeapsă într-un regim democratic, atunci când există acordul voluntar, liber consimțit, informat, retractabil al făptașilor. După cazurile recente ale criminalilor arestați care au trecut prin tratamente umilitoare, fiind forțați să aleagă suicidul sau fiind sinuciși, am îngrijorări serioase că poate fi exprimat un acord liber privind castrarea chimică în România.

P.S.: Nu am văzut niciun lider politic care să condamne ferm promovarea în discursul public a unor mesaje iliberale.

imagine: UN News

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.