Încredere în instituții în Germania

Încredere în instituții în Germania

  • Președintele – 73%
  • Cancelarul – 55%
  • Consiliul local – 50%
  • Consiliul orășenesc – 50%
  • Primarul – 49%
  • Guvernul de land – 48%
  • Parlamentul federal – 45%
  • Uniunea Europeană – 41%
  • Guvernul federal – 37%
  • Partidele politice – 18%

Sunt rezultatele unui studiu făcut de forsa pentru RTL/n-tv-Trendbarometer. Procentele de mai sus reprezintă încrederea populației Germaniei în instituțiile politice.

Președintele federal este în scădere cu 6 puncte, ajungând la 73%. Este impresionant ținând cont de situația din alte părți unde instituția președintelui are o imagine depreciată – România, Franța, Statele Unite, printre altele. Este și mai impresionant dacă ne gândim că în 2012 încrederea în instituția prezidențială era de doar 32% în urma scandalurilor de la acea vreme.

Nici cancelarul Merkel nu este într-o situație publică dificilă, cu 55%, în creștere,  după crizele politice consecutive prin care a trecut, de la migrație și atacuri teroriste la alegeri și dificultăți în formarea unei coaliții de guvernare oricum pusă la încercare. De jumătate de an Macron se zbate între 25-30%, iar Trump rămâne consolidat la aproximativ 40% grad de aprobare.

Este drept că pentru ultimii amintiți este nevoie de aruncarea unei priviri mai atente, având în vedere că instituția diferă de persoane sau de performanțe ocazionale. De obicei, se fac măsurători separate pentru instituții și pentru personalități. În orice caz, este dificil de detașat instituția cancelarului german de Angela Merkel, având în vedere cei aproximativ 15 ani de ocupare continuă a funcției.

Restul sondajului nu este surprinzător, reprezentând mai degrabă o situație normală. Autoritățile locale se bucură de o mare încredere: consilii locale, municipale, primari. Este o situație pe care o întâlnim în multe locuri.

În România, la sfârșitul lui 2018, încrederea în instituții politice similare era dominată, trecând peste caracterul politic al unor instituții sociale, economice și de securitate, de autoritățile locale (primărie – 46%), urmată de președinție – 36%, guvern – 23%, parlament 16%, partide – 10%, conform unui sondaj omnibus realizat de CURS. Pe lângă acestea, mai putem adăuga Uniunea Europeană, care a fost constant în ultimul timp situată în jurul pragului de 50%.

Situația încrederii în instituțiile politice din Germania – după cum vedeți toate alese direct sau indirect – spune multe. Rămâne ca fiecare să ajungă la propriile concluzii.

sursă imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.