G7 Charlevoix: G7 sau G6+1? Oceanele, rol central pe agendă

G7 Charlevoix: G7 sau G6+1? Oceanele, rol central pe agendă

Canada a găzduit pentru a șasea oară întâlnirea G7, desfășurată între 8 și 9 iunie în Quebec, regiunea Charlevoix.

Întâlnirea a fost marcată de unilateralismului Statelor Unite pe o serie de teme precum comerțul, acordul iranian și schimbările climatice, precum și de intrarea noului reprezentant al Italiei în acest club, unde, pe o temă precum readucerea Rusiei la masa discuțiilor și refacerea G8, acesta a reprezentat un aliat pentru Trump.  Disputele comerciale în privința taxelor vamale pentru Uniunea Europeană și Canada inițiate de Statele Unite sunt atenție după câteva luni, Canada și Uniunea Europeană (și Mexicul) inițiind proceduri împotriva creșterii taxelor pentru oțel și aluminiu pe calea Organizației Mondiale a Comerțului.

Președinția canadiană a G7 se concentrează pe cinci teme, anunțate încă din decembrie 2017 de Justin Trudeau:

  • investiții într-o creștere care funcționează pentru toată lumea;
  • pregătirea pentru locurile de muncă ale viitorului;
  • promovarea egalității de gen și capacitării femeilor;
  • conlucrarea în privința schimbărilor climatice, oceanelor și energiei verzi;
  • construirea unei lumi mai sigure și mai pașnice.

Prin urmare, anumite divergențe erau vizibile încă de la anunțarea temelor, însă nu putem spune de la început că era destinat dezbinării. În esență, este un forum care își propune să găsească consensul liderilor economiilor dezvoltate în privința unor tendințe și provocări globale.

Uitându-mă pe program, două sesiuni sunt alocate oceanelor, ceea ce indică prioritizarea temei sănătății oceanelor și a zonelor de coastă.

Subiecte precum impactul schimbărilor climatice asupra oceanelor și ecosistemelor maritime, rolul oceanelor în economiile locale și naționale, poluarea maritimă (cu accent pe impactul plasticului care ajunge în mări și oceane), sprijinirea rezilienței zonelor și comunităților de coastă, suprapescuitul, pescuitul sustenabil, combaterea pescuitului nereglementat, neraportat și ilegal, distrugera habitatelor, creșterea temperaturilor, investițiile în științele oceanice, inovare și siguranță maritimă, conservarea și protejarea mediului, creșterea rezilienței oceanelor se vor afla în discuțiile privind oceanele.

Fiind și o sesiune de outreach, o serie de state și organizații au fost invitate pentru a discuta subiectele globale propuse de G7, liderii acestora participând în sesiunea dedicată privind oceanele. Statele invitate sunt Argentina, Bangladesh, Haiti, Jamaica, Kenya, Insulele Marshall, Norvegia, Rwanda, Senegal, Seychelles, Africa de Sud, Vietnam. Ca organizații internaționale, participă FMI, OECD, ONU și Banca Mondială.


După întâlnire, vor fi publicate concluziile pe temele de discuție, concluzii care pot oferi indicații privind o serie de direcții de acțiune în politicile regionale, naționale și locale.

sursa imagine: G7 Charlevoix

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.