Duble standarde față de criminali celebri

Duble standarde față de criminali celebri

Ernesto „Che” Guevara este o figură populară în cultura populară de stânga. Îmi amintesc și de un fost prim-ministru al României care purta un tricou cu acesta. Revoluționarul latino-american a făcut multe victime atât prin execuțiile sale sau comandate de el, cât și prin inspirația revoluționar marxistă în Lumea a Treia în America Latină și în Africa.

Dedicația sa pentru execuții și pentru procese odioase fără respectarea unor criterii minime de corectitudine este cunoscută și recunoscută chiar de el. Lupta cu aceste principii este însoțită de lupta cu libertățile fundamentale ale omului, iar sistemul său de tabere de reeducare pentru oponenții politici și dizidenți nu este cu mult diferit de ceea ce s-a făcut prin România la Pitești sau prin Uniunea Sovietică.

Numai între 1957 și 1959 avem 216 victime documentate ale lui Che în Cuba. Le găsiți în documentul acesta cu nume și prenume, fiind vorba de oameni executați de Guevara, executați sau trimiși la executare din ordinul său sau executați în închisorile aflate sub comanda sa.

Numărul total al victimelor lui Che Guevara nu este cunoscut.

În același timp, zona de stânga și zona tefeleilor din România s-au unit în condamnarea unei persoane participante la un marș al radicalilor albi din Statele Unite, ieșit violent în Charlettosville, Virginia, persoană inspirată de o altă mișcare criminală din România, Garda de Fier. Pe tricoul acestei persoane era vizibil Corneliu Zelea Codreanu, liderul mișcării legionare.

Sunt de acord că neofascismul trebuie condamnat, că trebuie cunoscută imaginea negativă a lui Codreanu, condamnate ideile și activitățile sale, atrocitățile pe care acestea le-a provocat în perioada interbelică și în prima parte a perioadei celui de-Al Doilea Război Mondial.

Victimele mișcării legionare și ale lui Zelea Codreanu sunt documentate în literatura de specialitate și cunoscute.

Trecând peste abordarea largă a libertății de exprimare valabilă în Statele Unite, față de Uniunea Europeană, este de-a dreptul ipocrită atitudinea în care un tricou cu Che Guevera este privită în mod pozitiv, iar unul cu Zelea Codreanu in mod negativ.

Pe de altă parte, chiar dacă condamn personajele respective și sunt de acord cu aceste reacții la promovarea unor astfel de personaje, 1. nu aș face imposibilă viața unui om doar pentru că a purtat un tricou și 2. aș aminti atrocitățile și inumanitatea personajelor de pe tricou, așa cum am făcut aici. Avem instituții care se ocupă de urmărirea acestor agende (și mai bine să fie cunoscute într-un cadru restrâns în mod public) și persoane care se ocupă de educație pentru drepturile omului și cetățenie democratică care reacționează în mod adecvat.

În ambele cazuri vorbim de criminali, promotori ai unor ideologii revoluționare criminale, care trebuie condamnați.

În esență, este aceeași discuție cu cea despre condamnarea publică făcută de Donald Trump, care a acuzat ambele părți pentru violențele din Charlottesville, atât mișcările extremiste violente din zona neofascistă care au inițiat marșul, cât și mișcările din zona de stânga cu caracteristici neofasciste (tehnic, tot neofasciste sunt) care au reacționat și au accelerat violențele.

Dar nu mă miră aceste duble standarde în atitudinea față de criminali, atât timp cât inclusiv președintele Comisiei Europene a avut un mesaj îndoioșător la moarte unui alt criminal notoriu, Fidel Castro, anul trecut.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.