Despre prezența la cursuri la facultate
După două zile în care nu am venit cu niciun update pe blog, revin acum cu o explicație a unui exercițiu pe care l-am făcut pe semestrul al II-lea referitor la prezența la cursuri și seminarii în cadrul facultății.1
Ieri am avut, practic, ultima zi de cursuri și seminarii, motiv pentru care a fost o ocazie bună pentru a face un rezumat. Astfel:
- prezență la cursuri – 73%;
- prezență la seminarii: 87%.
Această prezență înseamnă 194 de ore în care am participat, mai mult sau mai puțin activ, la cursurile incluse în programul pe care îl urmez2. Legat de productivitate și randament, intrăm în alte discuții.
Observații și comentarii
În toate cazurile, am respectat cerințele impuse de carta universitară și de syllabusurile cursurilor și seminariilor. Din păcate, am ajuns să critic programul prea flexibil al universității datorită consecințelor pe care le are, respectiv interesul slab al studenților și o evaluare superificială. Desigur, intră și alte cauze aici, precum modul în care se face finanțarea învățământului superior. E drept că ai și cauze structurale. Nu poți să le ceri studenților când trebuie să muncească pentru a-și asigura existența. Nu poți avea performanță când, la cămin, sunt patru-șase persoane într-o cameră. Acestea sunt doar câteva idei dintr-un o listă care ajunge ușor la câteva sute. Putem găsi și scuze. Revin, însă, la tema articolului.
Făcând această monitorizare, cel puțin cazul grupei mele, am constatat că au fost doar trei cursuri nefăcute și nerecuperate. Asta arată că argumentul cu „profesorii nu vin la ore la Facultatea de Științe Politice la SNSPA” este o generalizare care nu prea e dovedită. Nu zic că nu ar fi situații care să nu probeze afirmativ enunțul, însă acum am, cel puțin din experiența mea și a grupei/anului în care m-am aflat, niște informații factuale care arată bine. Am constat că prin alte zone universitare, situația e cam dezastruoasă.
P.S.: Comparativ, situația mă plasează în top 10% ca număr al prezenței. Fac această afirmații, gândindu-mă la numărul de persoane văzute în timpul cursurilor. Vorbim de un număr irelevant, dar asta arată foarte mult cât de mare este interesul studenților.