Câteva idei de la consultarea publică organizată de România Publică

Ieri, am fost la o consultare publică desfășurată de România Publică, un proiect pilot de dezbateri cetățenești care, pornind de la nivelul slab de utilizare și de încredere a proceselor de dezbatere și consultare publică, precum și de lipsa unor mecanisme de obținere a unor asumări relevante din partea partidelor politice, își propune să promoveze un format de dezbateri riguros pe aceste teme (au fost deja organizate două astfel de sesiuni de informare, dezbatere și consultare), să întărească încredea în dezbaterea publică și să identifice mecanismele de obținere unor asumări publice.

Câteva aspecte care au fost discutate în cadrul întâlnirii organizate de România Publică

Au fost discutate aspecte precum direcțiile pe care ar trebui să le urmeze inițiativa, posibilitatea formării unei coaliții de organizații care să susțină obținerea asumărilor și cum ar trebui aceasta să acționeze, care ar putea fi inițiativele care ar trebui să fie dezbătute. Partea cea mai interesantă a fost legată de modul în care partidele politice pot fi convinse să își asume ceea ce promit și, totodată, cum pot fi sancționate în caz contrar.

Opinia mea despre invitarea, asumarea și sancționarea politicienilor

Personal, consider că, în prezent, societatea civilă fără mass-media nu poate sancționa lipsa asumării, iar în condițiile în care nu prea există televiziune liberă (adică mijlocul de persuadare cu cea mai mare influență), sancționare are nevoie de o masivă mobilizare din partea celorlalți. De asemenea, ținând cont de existența unor comisii pe anumite domenii în fiecare partid, invitația către acestea ar trebui să meargă către membrii comisiei respective, nu către partid (de unde să nu aibă niciun rezultat) sau către politicieni care sunt departe de respectivul subiect. Aș mai adăuga necesitatea invitării (oferindu-se transparență totală prin publicarea invitațiilor pe site, de exemplu) a reprezentanților din toate partidele aflate sau nu în Parlament sau la guvernare. Ideal ar fi ca partidele politice să se ocupe și de educarea electoratului, dar, precum în situația actuală, unde în Parlament există peste 70% în alianță, acest fapt este o mișcare greșită pentru obținerea voturilor.

Pe scurt, cred că este nevoie de conlucrare cu mass-media și o abordare asupra indivizilor, nu asupra grupurilor. Adăugăm, desigur, dezvoltarea teritorială pentru ca impactul să fie unul mult mai mare. Astfel de consultări cetățenești nu ar trebui să rămână doar în București.

*sursă imagini: România Publică

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.