Câteva idei de la Congresul Studenților din România

Sâmbătă, am fost la Congresul Studențlor din România, aflat la a șaptea ediție, desfășurându-se Adunarea Plenară și acordându-se Premiile Excelenței în Educație, o inițiativă inclusă în cadrul acestui eveniment, menită să evidențieze studenții care s-au făcut remarcați în cadrul a zece domenii.

Evenimentul a fost găzduit de Academia de Studii Economice din București, reunind reprezentanți din toată țara ai structurilor asociative ale studenților care sunt membri ai Uniunii Studenților din România, organizatorul și promotorul Congresului Studenților din România.

Despre Congresul Studenților din România

S-a desfășurat în zilele de 16 și 17 mai, sub îndemnul „Calitate și Excelență în Educație!”, propunându-și să contribuie la dezvoltarea mediului educațional prin identificarea unor probleme și propunerea unor soluții. A reunit opt workshopuri tematice, competiția Premiile Excelenței în Educație și Adunarea Plenară a Congresului (în care s-au prezentat propunerile USR și rezultatelor workshopurilor).

Premiile Excelenței în Educație

După înscrierea sau recomandarea înscrierii studenților, momentul decernării premiilor a avut loc în cadrul Adunării Plenare, imediat după prezentarea rezoluției rezultate în urma workshopurilor. Au fost acordate premii la zece categorii:

 1. Premiul de Excelență în IT;
 2. Premiul de Excelență în Sănătate;
 3. Premiul de Excelență în Economie și Business;
 4. Premiul de Excelență în Sport;
 5. Premiul de Excelență în Inginerie;
 6. Premiul de Excelență în Drept;
 7. Premiul de Excelență în Arte;
 8. Premiul de Excelență în Științe Sociale;
 9. Premiul de Excelență în Științe Exacte și Științe ale Naturii;
 10. Premiul de Excelență în Comunicare.

Referitor la această parte a programului, deși concursul a avut loc pe o perioadă de aproximativ două luni, cred că era nevoie de o mai largă mediatizare în mediul studențesc. Urmăresc ceea ce se întâmplă în mediul universitar bucureștean și consider că accentul ar fi trebuit pus mai mult pe aceste premii. Sunt sigur că ar fi fost mult mai mulți studenți înscriși și, poate așa, impactul ar fi fost mai mare.

Printre solicitările studenților evidențiată de acest eveniment

Mi-a plăcut unul dintre mesajele transmise de Dragoș Anastasiu, unul dintre invitații acestui eveniment, alături de alte nume, precum Dragoș Preda și Marian Staș:

Dacă vreți excelență, cereți-o de la voi! Nu mai cereți de la profesori, de la părinți, de la ministere, faceți voi!

Reflectă destul de mult o parte din modul în care văd studenții implicați în societate. Avem nevoie și de partea de reprezentare, avem nevoie de poziții clare, de solicitări, dar nu trebuie să uităm să preluăm inițiativa (ca studenți și nu numai) și să încercăm să facem schimbarea.

Mă uitam pe lista solicitărilor și mi-au sărit în ochi câteva, pe care le evidențiez:

 • creșterea gradului de conștientizarea cu privire la profilurilor ocupațiilor prevăzute în COR și a importanței lor, prin: campanii de informare adresate elevilor, asigurarea funcționalității centrelor de consiliere și orientare în carieră (atât la nivel liceal, cât și universitar), promovarea beneficiilor unei educații superioare de calitate și ridicarea plafonului minim de salarizare pentru absolvenții de studii superioare;
 • participarea reprezentanților studenților în procent de minimum 25% la alegerea rectorilor universităților, indiferent de modalitatea de desemnare a acestora, precum și reprezentarea studenților în procent de 25% în consiliile de administrație ale instituțiilor de învățământ superior din România;
 • dezvoltarea de programe de schimburi academice între studenții înmatriculați la programele de studii ale universităților publice și private, în vederea înțelegerii particularităților elementelor specifice celor două sisteme;
 • dezvoltarea infrastructurii sportive din mediul universitar, prin încheierea de parteneriate cu mediul privat și prin accesarea de fonduri special destinate modernizării bazelor sportive.

Cred că acestea patru aduc ceva nou și reprezintă solicitări pentru care se poate lupta. Desigur, personal, nu sunt adeptul ridicării plafonului minim de salarizare pentru absolvenții de studii superioare doar pentru că sunt absolvenți de studii superioare. În privința schimburilor academice public-privat, cred că inițiativa poate veni cu succes din partea studenților și că se poate obține sprijinul conducerii universităților pentru aceasta. Este nevoie doar de inițiativă, la fel cum studenții pot contribui la accesarea fondurilor prin scrierea de proiecte și căutarea de soluții pentru obținerea fondurilor necesare dezvoltării infrastructurii sportive din mediul universitar.

În privința celorlalte solicitări, le-am privit cu un ochi critic. Am făcut asta uitându-mă la ceea ce se întâmplă în prezent (unele sunt deja realitate), la potențialul neexploatat al studenților din România, dar și la gradul de realizare al acestora care, din propria perspectivă, nu se încadrează la capitolul „solicitări”, ci la „inițiative”.

Încheind, am petrecut câteva ore într-un mod util. Din afara acestei federații, mi-aș dori să văd că aceste evenimente vin cu propuneri de proiecte și cu inițiative pentru rezolvarea punctelor din rezoluții, să vină cu îndemn la acțiune pentru dezvoltarea sistemului educațional universitar românesc. Aștept vești cu privire la ediția a VIII-a a Congresului Studenților din România!

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.