Comisia Europeană consideră că Amazon încalcă legislația antitrust

Comisia Europeană consideră că Amazon încalcă legislația antitrust

Multinaționala americană Amazon a fost informată de către Comisia Europeană asupra unui punct de vedere preliminar prin care spune că Amazon a încălcat reglementările europene antitrust prin deformarea piețelor online de retail.

Comisia reproșează Amazon că folosește în mod sistematic datele comerciale care nu sunt publice ale vânzătorilor independenți activi pe platforma sa de piață în beneficiul propriei sale activități de vânzari de retail, care este în concurență directă cu cea a vânzătorilor terți.

De asemenea, Comisia Europeană a mai anunțat că a deschis o a doua investigația formală privind practicile anticoncurențiale privind posibilul tratament preferențial pentru oferte de retail ale Amazon și pentru cele ale vânzătorilor de pe piața sa care utiliează serviziile logistice și de livrare ale Amazon. Este vorba de opțiunile Buy Box și unele condiții privind Prime.

Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene responsabil de politica privind concurența, Margrethe Vestager, transmite cu această ocazie următoarea declarație:

„Trebuie să ne asigurăm că platforme cu rol dual cu putere de piață, precum Amazon, nu deformează concurența. Datele privind activitatea vânzătorilor terți nu ar trebui să fie folosite în beneficiul Amazon când acestea acționează ca un competitor față de acei vânzători. Aceste condiții de concurență pe platformele Amazon trebuie să fie de asemenea corecte. Regulile sale nu trebuie să favorizeze oferta de retail proprie a Amazon sau să avantajeze ofertele retailerilor care folosesc logistica și serviciile de livrare ale Amazon. Cu un comerț electronic în plină expansiune, și cu Amazon fiind platforma de comerț electronic de top, un acces corect și nedistorsionat la consumatorii online este important pentru toți vânzătorii.”

Prin rolul dual din declarație, aceasta se referă la funcționarea Amazon, pe de o parte, ca o platformă car eo feră un marketplace unde vânzătorii independenți pot vinde produse direct consumatorilor și, pe de altă parte, că vinde produse ca retailer în același marketplace, în competiție cu acei vânzători. De aici rezultă posibilele probleme investigate de Comisia Europeană.

În Uniunea Europeană, este interzis abuzul de poziție dominantă pe piață, fiind dezvoltate reglementări specifice în această direcție, disponibile atât autorităților europene, cât și celor de la nivel național. Comunicarea obiecțiilor reprezintă un pas formal în investigațiile Comisiei Europene când sunt suspectate încălcări ale reglementărilor.

Mai multe detalii sunt disponibile la adresa aceasta (.pdf).

imagine: EC – Audiovisual Service

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.