Ce se întâmplă în Ethiopia?

Ce se întâmplă în Ethiopia?

9 milioane de oameni sunt în risc de strămutare pe fondul conflictului din Tigray, spun Națiunilor Unite pe fondul stării de urgență lansate anunțate de guvernul central, stare de urgență care contribuie la blocarea ajutoarelor umanitare. La origine stă conflictul între Frontul Tigray care domina una dintre regiunile de graniță ale Ethiopiei și guvernul federal, iar perspectivele pot anunța și un război civil.

Prim-ministrul Abiy Ahmed desfășoară o campanie militară în această regiune. Guvernul central se luptă cu forțele locale ale Frontului de Eliberare Tigray. Capitala statului federat, Mekele, a fost afectată de aceste ciocniri. Miza Tigray este relevantă atât în plan național, armamente importante ale Ethiopiei fiind disponibile în acea regiune, pe de o parte, dar și în plan internațional, cu riscurile pentru Sudan, Eritrea și Somalia. Ambele părți au capacitatea de escalare a conflictului militar, Tigray menționând că au capacitatea de a ajunge în Addis Ababa cu atacurile militare, iar forțele militare federale conducând mai multe misiuni în regiune în ultimele zile.

Ethiopia este un stat federal cu o populație de aproximativ 110 milioane de locuitori. Este una dintre cele mai complexe țări africane. Regiunea Tigray/Tigrinia formează al cincilea stat ca mărime și populație (din nouă), cu 5,3 milioane de locuitori. Este o regiune de graniță, vecină cu Eritrea și cu Sudanul – la nord, respectiv vest. Sudanul deja și-a închis granițele pentru a evita extinderea conflictului.

Frontul Popular de Eliberare Tigray este o grupare marxistă care a făcut parte din coaliția care a guvernat Ethiopia de la căderea dictaturii în 1991 până în 2018. Coaliția din care făcea parte gruparea Tigray s-a schimbat constant în perioada de după căderea URSS. Abyi Ahmed a schimbat Frontul Democrat Revoluționar al Poporului în Partidul Prospertiății, o grupare pe o platformă liberală. Reprezentanții Tigray nu au făcut parte din nou partid.

Frontul Tigray continuă să domine regiunea lor. Recent organizate alegeri pe cont propriu, similar Cataluniei, sunt un exemplu al influenței în această zonă. Prim-ministrul ethiopian nu a acceptat rezultatele. A fost schimbată conducerea ilegală a regiunii Tigray, precum și câțiva lideri de la nivel federal – șeful armatei, al serviciului de informații și ministrul de externe.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *