Ziua Independenței. La mulți ani, România!

Ziua Independenței. La mulți ani, România!

Sunt surprins de absența mesajelor despre declararea independenței României. S-a întâmplat pe 9 mai 1877. Ministrul de externe de la acea vreme, Mihail Kogălniceanu, a vorbit despre independență și declara în Camera Deputaților, în fața reprezentanților poporului unit de la acea vreme, că “suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”, consfințind existența României pe harta Europei. Rămăseseră de îndeplinit formalitățile pentru a doua zi.

Era o independență câștigată cu sacrificii, prin participarea în război, așa cum au fost toate victoriile naționale ale României. Și atunci, sacrificii umane au fost făcute pentru a trăi în libertate, într-o țară independentă. Alternative de până atunci fusese acceptarea suzeranității Imperiului Otoman, a legilor și direcțiilor făcute de Imperiu și plata unui tribut secular împovărător. Peste 10.000 de români și-au dat viața pentru independența de stat a României, alături de costuri economice și financiare semnificative, plus o economie de război și o inflație ulterioară suportate de întreaga populație.

Putem citi o declarație a ultimului veteran al Războiului de Indepedență în arhivele Radio România.

imagine: Wikimedia Commons / Nicolae Grigorescu, Atacul de la Smârdan

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *