Trenduri în examinarea investițiilor străine în UE

Trenduri în examinarea investițiilor străine în UE

În 2019, Uniunea Europeană a adoptat un cadru pentru examinarea investițiilor străine directe (ISD) în Uniune.

La bază, regulamentul respectiv își propune să promoveze valorile și interesele europene, protejând în același timp mediul de investiții autohton și cetățenii UE. La nivelul UE, nu exista la acea dată niciun astfel de cadru pentru examinarea investițiilor străien directe sau justificate de securitatea și ordinea publică, în timp ce în afara UE acestea erau prezente de ceva timp. În baza acestui regulament, anumite investiții străine directe în statele membre UE, sunt supuse de către statele membre unui mecanism de examinare din motive ce țin de securitatea sau ordinea publică.

8% din investiții străine directe din UE din 2021 au fost făcute în Uniunea Europeană, în scădere cu 68% față de perioade de dinainte de pandemie, pe fondul scăderii valorilor investițiilor străine directe în Irlanda, Germania și Luxemburg și dezinvestiții din Olanda.

Statele Unite a fost în 2021 principalul investitor străin în Uniunea Europeană, cu o cotă de 32,3% din toate achizițiile și 39,4% din investițiile „greenfield”. Al doilea investitor în UE a fost Regatul Unit, cu 25,6% din achiziții și 20,9% din investiții „greenfield”. China și Japonia s-au remarcat prin investiții în UE aflate sub nivelul 2020. La nivelul achizițiilor, SUA și Regatul Unit sunt umrate de jurisdicții offshore precum Insulele Cayman, de Elveția, Canada și Norvegia. La nivelul investițiilor „greenfield”, primii doi investitori sunt urmați de China, jurisdicții offshore, Elveția, Japonia și Rusia.

Care sunt principalele destinații ale investitorilor străini în UE?

Când este vorba de achiziții, acesta preferă Germania (16,4% din totalul achizițiilor realizate de investitori străini în UE), Spania – 13,8%, Franța – 10,7%, Olanda – 10,5%, Italia, Irlanda, Danemarca, Belgia, Suedia și Finlanda, în această ordine descrescătoare. Când este vorba de investiții „greenfield”, Spania s-a aflat pe prima poziție ca destinație, cu 22,2% din total, în 2021, urmată de Franța – 12,7%, Germania – 11,2%, Olanda, Irlanda, Polonia, Portugalia, Italia, Suedia și România.

Tehnologia informației și comunicațiilor alături de producția manufacturieră s-au aflat în topul sectoarelor destinație a investițiilor străine directe în Uniunea Europeană în 2021.

Raportul este disponibil în registrul public al documentelor Comisiei Europene (link).

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.