Texas versus Facebook, etapa pe biometrice

Texas versus Facebook, etapa pe biometrice

Faptul că datele noastre biometrice sunt disponibile în depozitare legale și ilegale, accesibile pe internet și în colecții private, nu este o noutate, ci rezultatul lipsei de răspundere a platformelor sociale și a altor antreprenori digitali.

Facebook/Meta le are, alte companii le au, instituții de securitate de pe întreaga planetă le au, iar pe baza lor pot chiar să genereze și să folosească informații despre vizualul acelei persoane și peste 50 de ani. Ne amintim de povestea cu o aplicație devenită virală în rândul tinerilor care încuraja realizarea de selfie-uri, fără nicio prevedere de confidențialitate și de răspundere legală, și oferea perspectiva unui model de îmbătrânire. Doar atunci au fost colecționate sute de milioane de date biometrice. Cum vor fi folosite rămâne la limita imaginației, de la deepfakes la răpiri sau modelat fețe pentru roboți.

Meta Platforms (Facebook, Messenger, WhatsApp, Instagram, Oculus, Facebook Marketplace, WorkPlace, Portal, Novi și ce companii mai sunt prin grup) avea date biometrice, nu doar pe fondul unei cote de piață ce îi asigură supremația pe piața globală a rețelelor sociale, cu aproape două miliarde de utilizatori, ci și pe promovarea unui instrument de căutare bazat pe recunoaștere facială. Unii dintre noi îl cunoaștem, căci eram notificați de fiecare dată când cineva încărca o poză cu noi pe Facebook, chiar dacă niciodată nu ne dădusem acordul să fim căutați în niște baze de date globale pe baza semnalmentelor faciale pentru a fi identificați în materiale publicate de sute de milioane de alți utilizatori. Aparent, folosirea acestei tehnologii de recunoaștere facială pentru colectarea a datelor biometrice a câtorva zeci de milioane de texani este ilegală conform legilor din Texas. Până acum, a mai fost declarată ilegală și în Uniunea Europeană și, cel puțin în UE, înțelegerea generală este ca astfel de tehnologii să fie interzise în spațiul public. În prezent, sunt folosite în anumite locuri, sunt folosite și în China, Moscova și în alte părți de pe planetă.

Conform legislației din Texas, „o persoană nu poate captura identificatorii biometrici ai unei persoane în scop comercială fără ca persoana respectivă informeze individual înainte de capturarea identificatorilor biometrici și fără să primească consimțământul individului pentru a captura identificatorii biometrici”, având totodată obligația să nu transmită nimănui datele obținute astfel, cu excepția autorităților de aplicare a legii, și să le distrugă într-un timp rezonabil dacă intră în posesia unora în alt conext. La prima vedere, ceea ce propune reprezentantul statului Texas pare să fi fost încălcat de Facebook. Întreaga petiție depusă de procurorul general al Texasului în instanță poate fi lecturată aici (.pdf), oferind informații privind principiile aduse în discuție, precum și solicitările pe care le are reprezentantul interesului public din acea jurisdicție în acest proces.

Rămâne de remarcat modul în care a apărut această reacție, în particular evoluțiile din ultimii trei-patru ani pentru creșterea răspunderii publice a platformelor sociale, inclusiv eșecul obținerii vreunui rezultat considerabil pe cale voluntară, dar și cum reacția autorităților vine după mai bine de zece ani de la producerea pagubei, arătând o oarecare deconectare dintre dinamicile societății și reacția reprezentanților publici.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.