Summitul de tineret Africa-Europa

Summitul de tineret Africa-Europa

Luni, începe Summitul de tineret Africa-Europa, ajuns la a patra ediție și bazat pe parteneriatul dintre Uniunea Europeană și Uniunea Africană. Se desfășoară între 9 și 11 octombrie în Abidjan, Coasta de Fildeș, și va reuni 120 de tineri de pe ambele continente.

Scopul evenimentului este de a înainta o serie de recomandări pentru Summitul Uniunea Europeană-Uniunea Africană, care va avea loc la sfârșitul lunii noiembrie. Recomandările vor fi formulate în jurul a șase clustere tematice: competențe și educație, pace și securitate, climă și mediu, afaceri și creare de locuri de muncă, cultură și sport.

Este acordată o atenție ridicată tineretului în cadrul acestui summit în contextul parteneriatului celor două organizații internaționale.

Pe lângă multele provocări comune și potențialul colaborării, Africa va fi casă pentru un miliard de tineri în 2050. În termenii dezvoltării internaționale, acest număr vine cu numeroase obstacole și, adăugându-i alte fenomene, precum dispariția a două miliarde de locuri de muncă, jumătate dintre cele care există la acest moment, rămâne o singură concluzie: realitatea politică are nevoie de un impuls.

Summitul de tineret face parte din Strategia comună Africa-UE (JAES – Joint Africa-EU Strategy) și aduce împreună reprezentanți ai organizațiilor și platformelor de tineret din Africa, Uniunea Europeană și diaspora, având ca obiectiv prezentarea unor aspecte critice referitoare la tineretul de pe ambele continente către liderii africani și europeni.

Primul summit de tineret Africa-Europa a avut loc în 2007 în Lisabona (Portugalia), fiind urmat de cel din Tripoli (Libia) din 2010 și de cel din Bruxelles (Belgia) din 2014. Coașta de Fildeș îl găzduiește pe cel din 2017 în Abidjan.

Organizarea summitului are loc în contextul Parteneriatului UE-Africa, este facilitată de organizații de tineret de la nivel european și african precum YFJ, PYU, NIYOA, ADYNE, ADYFE, ACP-YPN, Consiliul Consultativ pe Tineret al CoE, roluri esențiale fiind avute de autoritățile guvernamentale ivoriene, de Uniunea Africană și de Uniunea Europeană.

În cadrul întâlnirii, voi evidenția un bun exemplu de cooperare la nivel de tineret în bazinul mediteranean extins, inițiativa YMV+, o rețea de tineret cu rol consultativ privind dimensiunea de tineret a politicii externe europene.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.