Sfârșitul crizei politice. Merită costul? Întrebarea care lipsește
După trei luni, există o înțelere în România pentru o coaliție majoritară. Cuprinde, în mare, toate partidele care formau legislatura acum cinci ani. Cei noi au fost trimiși în opoziție, plecând de la scandaluri artificiale. Sunt reluate multe idei care au fost deja în spațiul public și incluse în programul de guvernare, deși pe marginea lor nu a existat dezbatere publică și nici o consultare relevantă a experților din domeniu. Multe subiecte rămân pe afară, deși sunt teme aflate la fundația guvernării.
Rămâne întrebarea dacă în urma acestui haos de trei luni în care nu s-au negociat programe, ci acapararea instituțiilor publice, a rămas ceva în memoria colectivă, pe de o parte, și în memoria actorilor responsabili. Nu se poate spune că au fost actori care au ieșit impecabil din criză, deși au fost unii care au beneficiat de criză. Este corectată și o situație politică post-electorală ușor aberantă într-un regim democratic, una în care a ajuns la guvernare o coaliție care nu a reușit să aibă majoritatea și nici nu a câștigat alegerile. Acum este o coaliței formată din primii clasați în alegeri, dar nu numai. Aici apare problema fundamentală: concentrarea puterii politice. Poate fi o oportunitate pentru reforme sensibile, dar există voința politică pentru a le face?
România se depărtează de Occident pe zi ce trece. Pierde pasul cu dubla transformare verde și digitală. Uneori, merge chiar înapoi. Dar tema tranziției gemene nici măcar nu este pe agenda publică sau politică. Și nu este un subiect marginal. Toate domeniile vieții economice și sociale sunt afectate. Vor lipsi nenumărate oportunități în limita acestui salt înainte (formulare vinovată, dar chiar este un moment transformațional; nu este doar un fenomen care se întâlnește în Europa Occidentală, ci și în Statele Unite, în Federația Rusă, în China și nu numai). Cum adaptezi la realitatea românească această tranziție este o mare întrebare. Una care lipsește, chiar și cu PNRR-ului, ajuns mai degrabă figură retorică.