România e irelevantă în campania pentru EMA

România e irelevantă în campania pentru EMA

Încercările unora de a-și consolida imaginea pe baza dosarului de candidatură a României pentru relocarea Agenției Europene a Medicamentului (EMA) sunt uimitoare, însă ceea ce nu reușesc să facă prin această implicare este să spună adevărul populației: România nu are nicio șansă pentru relocarea Agenției Europene a Medicamentului pentru că stă foarte prost din toate punctele de vedere acum.

Am semnat o petiție online de susținere a candidaturii acum câteva săptămâni și am trimis câteva mesaje, deoarece mi-aș fi dorit să fie o agenție europeană și la București, dar încep să regret acest lucru urmărind cum este promovată campania României.

Mesajul „chiar dacă avem un dosar bun, decizia va fi una politică, rezultatul votului depinzând de negocierile și de relațiile tradiționale dintre statele membre” este o dovadă a faptului că nu a fost înțeles rolul indicatorilor propuși de autoritățile europene, indicatori care transformă această „decizie politică” într-o „decizie politică fundamentată și rațională”.

Încercarea de relocare a EMA ar trebui privite ca o soluție pentru a identifica soluțiile la problemele pe care le avem. 19 state concurează pentru relocarea Agenției, dintre care România stă cel mai jos.

Revenind la probleme, infrastructura de bază lipsește. Nu poți caracteriza Bucureștiul în funcție de oportunitățile de relaxare din Centrul Vechi și de posibilitățile de cazare din nordul orașului cât timp sistemul de transport public este degradant și scurtează viața oamenilor, iar cozile de la Aeroportul Henri Coandă de ore îți distrug diminețile și serile1. Mai este și o problemă de conectivitate – sunt câteva capitale și aeroporturi din orașe importante pentru care nu există linii directe de la București.

Și mai sunt și obstacole de natură socială. Nu știu cât își vor permite cei din personalul Agenției să fie trimiși de la public la privat și de la privat la public când au o problemă medicală sau să fie atacați public în media și pe rețelele sociale pentru că unii dintre ei vor participa la marșurile diversității în luna iunie. Plus riscul ridicat de șeful EMA privind respectarea drepturilor persoanelor care lucrează pentru Agenție în situația relocării într-un stat în care drepturile individuale sunt puse sub semnul întrebării.

Ceea ce oferă România nu este o „soluție competitivă” și nu este nevoie „ca acest demers să fie susținut de întreaga societate, pentru a demonstra că putem fi uniți în jurul unui proiect de ţară la nivel european”. Un proiect de țară la nivel european ar putea fi să fim mai responsabili și interesați de binele comun și bunul mers al lucrurilor, dar e prea dificil pentru România.

Notă: Citatele sunt preluate din comunicatul Ministerului Afacerilor Externe în momentul lansării campaniei României de promovare a candidaturii pentru găzduirea Agenției Europene a Medicamentului.

sursa imagine: Mixed Romanian and EU flags | Shutterstock.com
  1. am văzut că există intenția de a demara în 2022 lucrările pentru un nou terminal – notați – există o intenție pentru a începe în 2022 – există o intenție pentru a începe peste 5 ani construcția unui nou terminal []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.