Reţelele wireless, cel mai vulnerabil punct în infrastructura IT

Reţelele wireless,  cel mai vulnerabil punct în infrastructura IT

Fortinet a realizat un studiu global cu privire la vulnerabilităţile infrastructurilor IT ale companiilor. Cei care iau deciziile în cadrul departamentelor IT ale companiilor sunt de părere că rețelele wireless sunt cel mai vulnerabil element al unei infrastructuri IT. Studiul a fost realizat prin intervievarea a 1490 de persoane de decizie din departamentele IT ale unor companii din întreaga lume, având mai mult de 250 de angajaţi, selectaţi din selectați din baza de date independentă a companiei Lightspeed GMI.

Concluzii ale studiului Fortinet

Aproape jumătate dintre aceștia (49%) au clasat rețelele wireless ca fiind cele mai expuse din punct de vedere a securității, în timp ce 29% dintre respondenți consideră rețeaua centrala ca fiind un punct vulnerabil.

Studiul Fortinet relevă că securizarea insuficientă a rețelei wireless este una dintre preocupările a 92% dintre CIO intevievați; acesta nefiind deloc un fapt surprinzător mai ales pentru că o treime dintre rețelele wireless create pentru angajați nu au nici macar autentificare ca măsura de securitate de bază.

Aproape jumătate dintre managerii departamentelor IT (48%) consideră că pierderea datelor importante pentru companii sau clienți este cel mai mare risc la care este expusă compania utilizând o rețea wireless nesecurizată. 72% dintre ei au ales o platformă cloud pentru a administra rețeaua wireless, iar 88% au încredere în acestă abordare pentru implementarile infrastructurilor wireless viitoare. 43% dintre cei chestionați oferă acces vizitatorilor la rețeaua wireless a companiei, iar 13% dintre companii oferă acest acces fără nicio măsură de control

Reţelele wireless, cele mai vulnerabile infrastructuri IT

Conform acestui studiu rețelele wireless sunt clasate ca fiind cele mai vulnerabile infrastructuri  IT, consideră peste 49% dintre ITDM-i. Respondenții au plasat rețeaua wireless ca fiind mult mai vulnerabilă decât rețeaua centrala, doar 29% dintre răspunsuri catalogând-o pe aceasta ca fiind mai expusă. Bazele de date (25%), aplicațiile (17%) și spațiile de stocare (11%) sunt considerate ca fiind mai puțin expuse din punct de vedere al securității.

 

În plus, 37% dintre respondenți au recunoscut că nu au implementate nici macar cele mai simple metode de securizare prin autentificare.  Un număr semnificativ de companii (39%) trec cu vederea funcționalitatile de  firewall și anti-virus când vine vorba de rețelele wireless. Alte măsuri de securizare ce presupun protecția rețelei centrale prin IPS (implementat de 41%) controlul aplicațiilor (37%) și filtrare URL (29%) sunt parte a și mai puține structuri wireless.
Când au fost întrebați despre măsurile pe care le vor aplica în viitor asupra rețelelor wireless, majoritatea respondenților au răspuns că se vor concentra pe cele mai cunoscute functionalitati – firewall și autentificare, în timp ce doar 23% consideră că este important să prioritizeze implementarea tehnologiilor complementare – IPS, anti-virus, control al aplicațiilor și filtrare URL – pentru protecție  împotriva unui spectru larg de amenințări cibernetice.

Informaţiile rezultate în urma studiului desfăşurat de Fortinet oferă indicaţii preţioase cu privire la elementele care ar trebui îmbunătăţite de companii pentru a-şi asigura securitatea. Reţele wireless, din perspectiva CIOs, sunt considerate vulnerabile.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.