Reforme cu o coaliție PNL-USRPLUS-UDMR-PMP-minorități

Reforme cu o coaliție PNL-USRPLUS-UDMR-PMP-minorități

O coaliție PNL-USRPLUS-UDMR-PMP-minorități este cea mai prost inspirată formulă de guvernare. Tot ce o să fie promovat la guvernare iar o să fie decis și tranzacționat prin baruri și sedii de partid. Am văzut că se practică și doar cu PNL-PMP la guvernare, cum a fost planul ministrului Costache, distrus de pandemie.
 
Nici măcar în Olanda nu ar funcționa pentru că este puternic dezechilibrată (toți de acolo sunt de acord cu privatizarea sistemului național de sănătate, cu tăierea investițiilor în zone defavorizate, cu distrugerea sistemului de pensii). Acestea nici măcar nu sunt teme de dreapta sau de stânga, ci de bună sau proastă administrare. Și am văzut cum fuge sectorul privat de responsabilitate, de la simbioza neferită pentru bugetele spitalelor pentru clinica privată a doctorului Musta la Timișoara la refuzul mediului privat de a se implica în combaterea pandemiei. Nu mai vorbim de faptul că nicăieri în lume nu funcționează spitale performante în mediul privat. Cei care vorbesc de SUA s-au uitat superficial la sistem, dar nu cred că ne dorim pe teme similare să luăm exemplul SUA.
 
Imaginați-vă reformele sectoriale sub o coaliție PNL-USRPLUS-UDMR-PMP-minorități.  Să luăm ca exemplu partea de mediu, cu PNL și UDMR pe o parte și jumătăți de USRPLUS și PMP pe cealaltă.  Pe de o parte, dumnezeii drujbelor, pe cealaltă parte DNA-ul pădurilor. Se vor sabota, vor fi incoerenți, partidele o vor duce bine, restul vor trebui să treacă prin criză pe cont propriu (și să plătească datoriile din taxele și impozitele plătite în fiecare zi).
 
De altfel, USRPLUS și-a pus ca prim obiectiv pentru acordul de guvernare organizarea unui referendum. Nu pandemia, nu depășirea crizei economice, nu consolidarea fiscală, ci organizarea unui referendum. Ușor amuzant, pe deasupra, este că ei chiar cred că există resurse publice pentru angajamentele cu care vor să condiționeze susținerea guvernării, deși au obținut 15% din voturile a 33% din alegători, adică vreo 650.000 de voturi, mai puțin decât voturile obținute de partidul lui Dan Diaconescu în 2012 (cu precizarea că PPDD nu avusese un mandat parlamentar la dispoziție). 

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.