Rachetele vor veni…
Russia vows to shoot down any and all missiles fired at Syria. Get ready Russia, because they will be coming, nice and new and “smart!” You shouldn’t be partners with a Gas Killing Animal who kills his people and enjoys it!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) April 11, 2018
Oare cum este să fii într-o poziție de conducere într-un stat eșuat, într-o dictatură care își omoară cetățenii folosind arme chimice, și să citești pe Twitter că președintele Statelor Unite anunță că rachetele vor veni, asta după ce te-ai opus tuturor soluțiilor acceptabile de negociere și reconstrucție post-conflict?
Nu numai că vor veni, dar vor fi niște rachete faine, noi și inteligente, avertismentul fiind transmis de președintele american public într-un fel de declarație de război pe Twitter, o noutate în relațiile internaționale.
Intervenția militară este necesară dacă se dorește readucerea păcii și securității în Siria, însă este necesar și un plan de reconstrucție a țării după intervenția militară. Dacă își vor da mâna, Statele Unite și Uniunea Europeană vor putea să recreeze Siria. Războiul civil de șapte ani a dus la aproximativ 500.000 de persoane omorâte, conform unei estimări a Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului. Pe lângă aceste victime, mai includem milioanele de refugiați și persoane strămutate intern.
Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite e eșuat din nou în a oferi o soluție de compromis, fiind într-o situație în care apare întotdeauna un veto, în timp ce China se abține de cele mai multe ori. Din fericire, există câteva modalități prin care se poate interveni fără o aprobare din partea Consiliului de Securitate.
Pentru admiratorii teoriilor care spun că este nevoie de o situație de criză și de un moment eroic pentru redobândirea încrederii populației, ratingurile liderilor Statelor Unite, Franței și Regatului Unit sunt reduse.
Emmanuel Macron este văzut favorabil de doar 40% din populația Franței, conform unui sondaj BVA, situație identică cu a lui Nicolas Sarkozy după tot atâtea luni, dar mai bine ca predecesorul și fostul său șef, Hollande. Donald Trump a revenit de la 39% și se îndreaptă spre 41%, dacă este să luăm în considerare sondajul Gallup din 2-8 aprilie, iar Theresa May este la 43%, într-o creștere foarte bună după scandalul Skripal.