Rachetele vor veni…

Rachetele vor veni…

Oare cum este să fii într-o poziție de conducere într-un stat eșuat, într-o dictatură care își omoară cetățenii folosind arme chimice, și să citești pe Twitter că președintele Statelor Unite anunță că rachetele vor veni, asta după ce te-ai opus tuturor soluțiilor acceptabile de negociere și reconstrucție post-conflict?

Nu numai că vor veni, dar vor fi niște rachete faine, noi și inteligente, avertismentul fiind transmis de președintele american public într-un fel de declarație de război pe Twitter, o noutate în relațiile internaționale.

Intervenția militară este necesară dacă se dorește readucerea păcii și securității în Siria, însă este necesar și un plan de reconstrucție a țării după intervenția militară. Dacă își vor da mâna, Statele Unite și Uniunea Europeană vor putea să recreeze Siria. Războiul civil de șapte ani a dus la aproximativ 500.000 de persoane omorâte, conform unei estimări a Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului. Pe lângă aceste victime, mai includem milioanele de refugiați și persoane strămutate intern.

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite e eșuat din nou în a oferi o soluție de compromis, fiind într-o situație în care apare întotdeauna un veto, în timp ce China se abține de cele mai multe ori. Din fericire, există câteva modalități prin care se poate interveni fără o aprobare din partea Consiliului de Securitate.

Pentru admiratorii teoriilor care spun că este nevoie de o situație de criză și de un moment eroic pentru redobândirea încrederii populației, ratingurile liderilor Statelor Unite, Franței și Regatului Unit sunt reduse.

Emmanuel Macron este văzut favorabil de doar 40% din populația Franței, conform unui sondaj BVA, situație identică cu a lui Nicolas Sarkozy după tot atâtea luni, dar mai bine ca predecesorul și fostul său șef, Hollande. Donald Trump a revenit de la 39% și se îndreaptă spre 41%, dacă este să luăm în considerare sondajul Gallup din 2-8 aprilie, iar Theresa May este la 43%, într-o creștere foarte bună după scandalul Skripal.

sursă imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.