Noi și mediul, o poveste de dragoste eșuată în România?
Scriu acest articol cu gândul la schimbul de tineri Active for the Nature, organizat de Asociația Rosenau și finanțat prin intermediul programului Tineret în Acțiune, la care am participat în luna august, în Râșnov, alături de tineri din Spania și Turcia. Acolo, am discutat despre dezvoltarea sustenabilă, despre nevoia de a proteja natura, despre motivele pentru care ar trebui mai des să fim eco-voluntari. Am văzut rezultatele schimbărilor climatice din toate cele trei țări în cadrul unor sesiuni dedicate.
Ajuns acum într-un orășel cu aproximativ 250 000 de locuitori stabili și câteva zeci de mii de persoane care studiază aici (de exemplu, aproximativ 2000 de studenți internaționali sunt găzduiți de Universitatea din Granada în fiecare semestru), pot evidenția câteva aspecte ce țin de protecția mediului, eco-volunteering și chiar sport.
- din Malaga până în Granada, uitându-mă pe geam, nu am văzut deșeuri aruncate;
- orașul în care locuiesc momentan este foarte aerisit;
- numărul de mașini este destul de mic, iar comparația nu o fac cu Bucureștiul, ci cu Focșaniul, unde am locuit patru ani;
- parcurile sunt curate;
- tot vorbind de parcuri, într-unul dintre parcurile emblematice ale orașului ((Parcul Gabriel Garcia Lorca)), am fost de vreo șase ori să alerg de când sunt aici, în diferite perioade ale zilei, în zile diferite – de fiecare dată m-am mai întâlnit cu cel puțin trei-patru persoane care desfășurau aceeași activitate;
- bicicletele sunt și ele la putere, iar pistele nu lipsesc;
- mijloacele de transport în comun sunt folosite;
- colectarea selectivă este la ordinea zilei.
Protecția mediului un domeniu important pentru 91% dintre români
Există și scăpări, însă nu sunt la nivelul celor din România, un stat în care 91% din cetățeni consideră protecția mediului un domeniu important din punct de vedere personal, conform unui Eurobarometru pe tema atitudinii cetățenilor europeni în ceea ce privește protecția mediului, dat publicității de Comisia Europeană în prima jumătate a lui septembrie.
Sociologic, procentul obținut este explicabil, existând un fenomen constatat și vizibil cam peste tot în lume. Practic, ar putea fi un fel ipocrizie națională: avem o majoritate impresionantă de cetățeni care consideră protecția mediului un domeniu important din punct de vedere personal, însă parcurile din România arată cum arată, pe marginea drumului întâlnim ce întâlnim, la marginea orașelor este dezastru, despre colectarea selectivă și reciclare nu mai vorbesc, iar lupta cu defrișarea pădurilor este aproape pierdută.
Cu toate acestea, adevărul este că progresăm. Există o rezistență la schimbare, o mentalitate mai greu de schimbat, dar obiectivele de mediu vor fi atinse și în România, mai greu, cu mai multe dificultăți, într-o perioadă mai mare de timp. Schimbarea nu se produce peste noapte. România și mediul nu este o poveste de dragoste eșuată, ci doar una complicată.
La adresa aceasta, găsiți broșură realizată de participanții din cadrul proiectului Active for the Nature, conținând câteva informații de bază cu privire la activitățile proiectului, protecția mediului și eco-volunteering. O scurtă prezentare a activităților este disponibilă aici.
mai avem mult pana punem in practica aceasta colectare selectiva, din pacate
nu-i singura, dar am vrut sa evidentez mai multe aspecte cotidiene.