Programul de burse Roma Education Fund

Am avut norocul să cresc și să studiez cu foarte mulți colegi de etnie roma. Potențial, după cum probabil știți, are aproape toată lumea, dar cu posibilitățile e mai greu, cel puțin în România, unde inegalitatea este astronomică. Din 21 de de colegi de clasă, vreo șase am ajuns la liceu și doar doi am luat examenul de bacalaureat.

Cam asta este situația peste tot în mediul rural din România. Cei mai mulți renunță pentru că nu au posibilități și pentru că nu știu că, la capătul drumului, s-ar putea să apară o lumină. Zic s-ar putea pentru că este condiționată această acțiune și de parcursul lor. Mulți, de exemplu, întâmpină probleme în asigurarea condițiilor de bază pentru a trăi (gen hrană, nu mai vorbesc de hrană consistentă sau sănătoasă). Cred că aș putea publica o carte despre această situație care, culmea, e știută, tolerată și acceptată. Am spus de mai multe ori că în România nu există politici sociale și îmi mențin acest lucru.

sursa imagine: education concept | Shutterstock.com

Programul de burse Roma Education Fund

Săptămâna trecută, la începutul unui curs, au venit două persoane de la Roma Education Fund care au prezentat programul de burse Roma Memorial, prin intermediul căruia sunt oferite burse de merit, pe bază de concurs, pentru studenții romi care sunt cetățeni sau rezidenți permanenți în Albania, Bosnia Herțegovina, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Ungaria, Kosovo, Macedonia, Muntenegrul, România, Serbia, Slovacia și Turcia.

Aplicații eligibili trebuie să urmeze studii de licență, masterat sau doctorat la universități acreditate de stat, în țara de origine sau de rezidență. În cadrul schemei de burse RMUSP, Roma Education Fund poate susține același aplicant pe parcursul studiilor sale pentru maxim opt ani (licență, master, doctorat).

Aplicația se depune online, termenul limită pentru România fiind 13 mai 2015 (pentru majoritatea celorlalte țări este 11 mai). Voi atașa, pe scurt, condițiile de eligibilitate:

  • etnie roma;
  • admis la o universitate de stat sau particulară acreditată în următorul an universitar;
  • scrisoare de recomandare care sa descrie performanța academică și activitățile extracurriculare;
  • aplicantul trebuie să urmeze studii pentru obținerea unei diplome de licență/master/doctorat;
  • scrisoare de motivație bazată pe realizările academice care să exprime obiectivele academice și angajamentul pentru studii;
  • eseu pe un aspect roma, după cum este menționat în formularul de aplicație;
  • foaia matricolă/situația școlară, respectiv raport de progres pentru doctoranzi;
  • o scrisoare de recomandare emisă de o organizație de romi din țara respectivă.

Mai multe detalii găsiți la adresa aceasta – link și aceasta. Dau vestea mai departe, căci poate fi utilă cuiva.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.