Președintele gecilor

Președintele gecilor

Când discutăm despre președinți, rămâne întrebarea ce rămâne în urmă. Sunt și momente (ne)politice care rămân în memoria colectivă.

Pentru unii aceste momente reprezintă declarațiile în care se declară învinși de sistem, orice ar însemna, pentru alții sunt scene în care îți asumă răspunderea politică guvernamentală în momentul unor măsuri necesare de austeritate.

Alții vor rămâne cu memoria gecilor. Sau cu vizitele turistice la piramide în timpul unor deplasări oficiale în timp ce în țară era marcat record mondial pentru al patrulea val de decedese COVID-19. Sau cu imaginea așezării pe ansamblul monumental Masa Tăcerii din Tîrgu Jiu asemenea așezării pe o bancă dintr-un parc. Gecile însă apar pe primul loc.

Președintele Klaus Iohannis este victima imaginii pe care a încercat să o cultive în public, însă mergând în principal în direcția opusă. Așa că ajunge să rămâne în conștiința colectivă cu câteva imagini, plecând de la vizitele la bazele militare (deși cred că atunci avea ochelari, nu geacă) la ieșirie nervoase când arunca paltonul pe mașina în delegație oficială la Paris.

imagine: stiripesurse.ro

Acestor două exemple se adaugă momentul gecii roșii în timpul inventării elefanților de la Palatul Victoria, ieșind în mulțime și deranjând cu prezența ta toți oamenii de bună credință ieșiți să protesteze. În doar câțiva ani, imaginea pe care o reprezenta în centrul protestelor s-a întors la 180 de grade. Mai mult, momentul în care saluta protestele a fost urmat de descurajarea continuă a mișcărilor de protest în timpul ultimelor guvernări. Culoarea a ridicat semne de întrebare de la început.

imagine: mediafax.ro

De la paltonul aruncat pe mașină la Paris în 2015 la geaca aruncată pe masa unei reuniuni internaționale privind schimbările climatice în 2021 au trecut câțiva ani, dar aceste gafe s-au tot repetat. Ultimul caz a fost surprins la o conferință la nivel înalt privind combatera schimbărilor climatice, ținută la Glasgow în Scoția:

imagine: alephnews.ro

Sunt niște întrebări care apar:

  1. Care este relația președintelui Klaus Iohannis cu oamenii de la Protocol?
  2. Sunt scăpări intenționate sau neintenționate, în sensul că unele ajung public foarte ușor?
  3. Care sunt cauzele repetării acestor scăpări?

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.