Poziția comună a UE și SUA privind conflictul dintre Israel și Hamas

Poziția comună a UE și SUA privind conflictul dintre Israel și Hamas

În timp ce goana după senzațional se reflectă în social media și în mass-media locale prin reacții agitate, furioase și gălăgioase, este important de amintit că există un mesaj comun transmis de Statele Unite și Uniunea Europeană cu privire la situația din Orientul Mijlociu.1

„Condamnăm în cel mai dur mod posibil Hamas și brutalele sale atacuri teroriste din Israel. Nu există nicio justificare pentru terorism. Afirmăm dreptul la autoapărare al Israelului împotriva acestor atacuri atroce, în linie cu dreptul internațional, inclusiv dreptul umanitar internațional. Vom lucra împreună cu partenerii din regiune pentru a sublinia importanța protejării civililor, sprijinindu-i pe cei care încearcă să ajungă în siguranță sau să ofere asistență, și facilitând accesul la alimente, apă, îngrijire sanitară și adăpost. Suntem îngrijorați de deteriorarea crizei umanitare din Gaza. Este crucial să prevenim escaladarea regională. Solicităm eliberarea imediată a tuturor ostaticilor și accentuăm viziunea noastră comună că soluția celor două state rămâne calea viabilă pentru o pace durabilă.”

În același timp, la Cairo, a avut loc o reuniune, sub egida ONU, pentru găsirea unei soluții de pace, fără un rezultat concret despre conflict, dar având un rol pentru crearea unor punți de dialog. Au fost prezenți acolo toți actorii relevanți, mai puțin beligeranții, ceea ce contribuie la izolarea conflictului și, totodată, transmite un mesaj către cei care au influență asupra lor.

  1. Dincolo de această reacție gălăgioasă, există o reacție disproporționat părtinitoare în spațiul public local, construită prin opoziția față de reacțiile occidentale și extra-euroatlantice, un construct surprinzător, având în vedere istoricul relațiilor. Știrile despre românii ostatici sau victime ale conflictului, dincolo de tragedia pierderilor acestor vieți, sunt un exemplu de dezinformare și fake news, neexistând de zeci de ani o relație între acele persoane, cu dublă cetățenie fiecare – Israel/Palestina, și statul român. []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *