Politica antinațională a PNL

PNL duce o politică antinațională în prezent, prin antinațional înțelegându-se împotriva principiilor și ideilor pașaptiste care au stat la baza construirii statului național român. PNL contribuie la destructurarea statului națiune fără a oferi vreo alternativă, iar răsplătirea clientelei de partid nu este o alternativă. Creșterea capacităților naționale a fost un deziderat al pașoptiștilor. Acesta a fost preluat de întemeietorii statului român în secolul al XIX-lea și transformat în politică de stat. Dacă acei oameni ar fi preferat să externalizeze serviciile publice, dezvoltarea instituții publice și a unei economii naționale către băieții cu care au studiat din Franța, Rusia, Marea Britania și alții, acum noi nu mai trăiam în România. Dar nu este prea târziu pentru a pune crucea pe mormântul României, ținând cont de măsurile din ultimii 30 de ani, puternic dezechilibrate național, și pe fondul propunerilor promvoate de PNL.

Pacienții, trimiși în Italia, Austria și Belgia.

Agenția Națională de Transplant a anunțat că a semnat un memorandum cu Centrul Național de Transplant din Italia în domeniul transplantului pulmonar. Practic, în baza acestei măsuri, pacienții din România vor putea fi duși la transplant pulmonar în Italia. Evident contra cost într-un domeniu cu posibilitate redusă în țară, mai ales în cazurile complexe. Ideea unei mai bune cooperări internaționale pentru rezolvarea unor urgențe medicale nu ar trebui să fie o problemă și este de dorit. Doar că nu doar în modul în care se face acum.

Acum, sistemul medical românesc, fugind de orice reformă și păstrând neafectată clientela de partid, externalizează aproape tot ce ar trebui să facă un sistem modern într-o țară cu peste 5 milioane de locuitori și care este un pic mai complex. Externalizarea se face evident pe banii contribuabililor, cu un nivel redus sau inexistent de transparență și, cel mai grav, fără niciun plan pentru dezvoltarea capacităților naționale în domeniu. Înțeleg că ne concentrăm acum pe construcția de ziduri de spitale, însă ratăm puncte esențiale. Specialiștii în politici de sănătate și management în sistemul sanitar cunosc mai bine situația. Specialiștii, nu Bușoi și compania. A venit cineva cu vreun plan concret, realist, finanțabil de îmbunătățirea capacităților de transplant în România astfel încât în 5 ani să nu trimitem oameni peste tot în Europa la transplant pe bani publici?

Fonduri nerambursabile de la stat pentru a pleca din țară.

Sunt deja câțiva ani buni de când se face import de politicieni pentru a fi impuși pe scena politică din România. Te aștepți după câțiva ani să știi situația reală din teren înainte să propui proiecte de lege fără noimă și toxice. Nu se întâmplă, indiferent de partidul despre care vorbim. Mergem la alegeri pe principiul bine spus în cântecul lui Victor Socaciu. Dar deja depășesc o limită a bunului simț față de democrație, reprezentare politică și gestiune a banului public unele măsuri. Pe lângă tot impactul negativ asupra sistemului educațional și de cercetare care ar putea fi dezvoltat în țară dacă ar fi voință politică. PNL propune acordarea unor împrumuturi pentru a studia în străinătate care ar urma să nu fie rambursate, deci plătite de stat, dacă se întorc în țară cei care studiază acolo. Este o lovitură dată tuturor celor care își pun speranțe în dezvoltarea sistemului universitar românesc, puternic subfinanțat. Despre cercetare nici nu mai are rost să vorbim, căci sunt domenii cu fonduri alocate doar pentru a jigni prin sumele irelevante. Proiectul are un potențial imens de hazard moral. Este și toxic pentru relația dintre dintre cei aflați la putere și sclavii din popor. Practic, este facilitat exodul creierelor. Metodologia propusă este aberantă, multe universități și institute de cercetare de top, recunoscute, nu s-ar califica, căci idioții care au propus metodologia au luat în calcul doar facilități medii spre bune, în care sunt indicatori precum numărul de studenți. Penibil. Proiectul prin care studenții din România ar urma să contribuie din veniturile lor la plata garanțiilor de stat și la plata rambursării împrumuturilor celor care au ales să plece din țară pentru studii a venit pe filiera LSRS, o organizație fondată de un deputat PNL, condusă de un fost consilier la Guvern la un politician PNL (ironia face că acest consilier care era în același timp și plătit de stat și reprezentant al organizației a fost dat afară cu greu după ce a copiat la examenul de admitere într-un corp de evaluare a calității în învățământul universitar; ulterior, a vrut să schimbe legea astfel încât să nu mai fie nevoit să dea examenul).

Universități de stat care nu recunosc diplomele din România.

Universitatea Transilvania din Brașov, universitate de stat, nu primește la niște concursuri pentru niște posturi cercetare pe care le va scoate la concurs absolvenții care au doar diplome din România. Apărarea universității este că aceasta ține de politica și strategia de internaționalizare a activității sale. Însă relevanța unei diplome în afară este redusă spre inexistentă în multe domenii dacă ai performanțele de cercetare cerute și proiecte de cercetare, iar acestea sunt criterii distincte și legitime. Plus că această discriminare uită cel mai important lucru: îi favorizează pe cei cu diplome luate la Cahul, Ruse sau Cernăuți în dauna celor care au obținut pe bune o diplomă la o universitate bună din România. Este ironic cum această discriminare în recrutare pe niște posturi publice din fonduri publice se petrece sub un ministru PNL la educație și USR-PLUS la cercetare.

Rămân întrebări fără sens precum ce rost mai are să mai studiez în România, să lucrezi în România, să faci ceva aici, dacă ai piedici la tot pasul și zero oportunități de integrare într-un sistem care refuză să facă aproape orice cu cap. Iar cea mai mare problemă este că se adună astfel de măsuri: tratament mult mai favorabil pentru cei din diaspora care vor să deschidă afaceri în agricultură în țară în timp ce îi îngropi pe cei de aici, eliminarea barierelor pentru vânzarea liberă a terenurilor din țară către oricine de pe planetă își permite să le cumpere (deja 20% din suprafața României nu mai răspunde intereselor de dezvoltare ale țării și celor care locuiesc aici), favorizarea unor bănci cu capital străin care au comis ilegalități din bugetul de stat, iar lista este foarte lungă în aproape toate domeniile. Este o politică anti-națională imposibil de găsit în alte țări europene, asiatice sau nord-americane.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *