Mii de migranți forțează granița poloneză, sprijiniți de Belarus

Mii de migranți forțează granița poloneză, sprijiniți de Belarus

Mii de migranți transportați cu avionul către Belarus din Siria, Irak, Liban, Turcia, Emiratele Arabe Unite, Yemen, Somalia sau Camerun sunt ghidați de forțele de securitate ale Belarusului pe autostrada către Polonia. Originea acestora este necunoscută, precum și identitatea acestora. Numărul acestora s-a intensificat în ultima perioadă. Aparent, aceștia încearcă să ajungă în Germania. Polonia a declarat o stare de urgență locală, a trimis 10.000 de trupe la graniță și construiește activ un zid de protecție a frontierelor în valoare de aproape jumătate de miliard de dolari.

Polonia, la fel ca România, este un stat responsabil de protecția graniței estice a Uniunii Europene. Polonia nu este singurul stat obligat să ia măsuri extraordinare pentru protecția frontiere, în situații similare aflându-se Lituania și Letonia. Lituania a fost primul stat european care a avertizat asupra planului executat de Belarus de a facilita migrația către zonele dezvoltate ale Uniunii Europene prin intermediul nord-estului continentului.

Transportul și încurajarea migranților spre această rută sunt făcute explicit de statul Belarus. Sunt oferite o serie de facilități precum folosirea liniilor aviatice în acest scop, procesare rapidă a vizelor pentru Belarus, oferirea de materiale necesare pentru acest drum și chiar călăuzirea migranților pe autostrada către Polonia, autostradă blocată o perioadă pentru circulația normală a traficului rutier transfrontalier. Tour-operatori legați de regimul condus de Lukașenko participă în schemele de transport migranți.

Dacă rezidenții polonezi se simt ca într-o zonă de război, cei mai mulți migranți se află într-o situație fragilă în pădurile de frontieră, fără vreo garanție că vor ajunge vreodată la destinație sau că au o cale de întors, fiind folosiți de regimul de la Minsk în bătălia cu o serie de țări din Europa Centrală și de Est. Deja mai mulți migranți au murit în încercarea de a forța granița cu Polonia pentru a ajunge, conform unor declarații, în Germania. Situația umanitară se înrăutățește pe zi ce trece, ținând cont de expirarea proviziilor (apă, alimente, energie, vestimentație, etc.) și, mai ales, de venirea iernii.

În acest timp, liderii Uniunii Europe fac apel către guvernanții polonezi să accepte o migrație ordonată a persoanelor vulnerabile către Uniunea Europeană, chiar dacă majoritatea acestor persoane nu pot lega avea statutul de refugiat, venind din zone stabile sau în proces de reconstrucție post-conflict și nu pot dovedi această calitate. În același timp, mai multe înregistrări arată că nu este vorba de o reacție pașnică a migranților, aceștia încerând în mod violent să disloce gardurile de frontieră poloneze.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “Mii de migranți forțează granița poloneză, sprijiniți de Belarus”

Comments are closed.