Marea Neagră peste trei luni

Marea Neagră peste trei luni

Săptămâna trecută, era doar un conflict deschis – în Ucraina. Între timp, câteva sute de morți s-au înregistrat în războiul dintre Armenia și Azerbaijan. Dincolo, în zona Marii Caspice, a mai reînceput un conflict tradiționalul, de graniță, între Kîrghîzstan și Tadjikistan. Au rămas doar două state care se remarcă prin stabilitate în această regiune, însă vorbim și de statele cu cele mai consolidate structuri sociale, economice și politice în prezent, România și Bulgaria. Perspectivele nu sunt cele mai optimiste.

Acordul pentru transportul cerealelor ucrainene și logica din spatele acestuia expiră. Trec cele 120 de zile inițiale pentru care a fost instituit, sub medierea Turciei și a ONU. Dacă, în principiu, poate fi prelungit, în practică sunt câteva mari probleme cu care se confruntă: 1) nu livrează rezultate pentru motivele pentru care a fost instituit – încă prea puține cereale pleacă spre țările vulnerabile din totalul de exporturi în baza acordului și încă prea departe este totalitatea acestor exporturi de țintele asociate; 2) s-au modificat perspectivele de pe teren la nivel politic și militar în ultimele două luni, ceea ce aduce alte fragilități sustenabilității acestei înțelegeri – când una dintre părți este și cea care aduce prima critică imaginea este deja mai problematică. Dacă acordul nu va fi prelungit, implicit și reparat pentru a convinge părțile, nord-estul Mării Negre se va încălzi din nou, cu riscuri nu doar pentru Ucraina, ci și pentru statele costiere. Agravarea situației de pe teren va avea implicații și în plan național, căci va crește presiunea pentru exporturile către și prin intermediul Uniunii Europene. Vladimir Putin a transmis deja mesajul intenției Rusiei de a se retrage deja de mai multe ori, iar diplomația rusă acționează cu unele narațiuni puternic contestabile pentru a nu ieși foarte prost în cazul retragerii. De altfel, nu este singurul care a accentuat mesajul de la primul punct, Erdogan transmițând recent că Turcia depune eforturi susținute pentru ca livrările de cereale să ajungă la cei care au nevoie, în particular, „frații și surorile din Africa” – ceea ce nu spune că lista este mult mai largă, incluzând și audiența sa. Este de amintit faptul că acordul cerealelor este un acord nu între părți, direct, ci între părți, fiecare, și terți, precum și faptul că este dominat de dimensiunea militară – de exemplu, din partea Rusiei, a fost semnat de ministrul apărării.

Căderea acestui acord are o serie de implicații globale, ne amintim situația de dinainte de 22 iulie, dar și regionale – probleme privind circulația pe Marea Neagră, reaprinderea conflictului în sudul Ucrainei în zona de Odesa, limitarea capacităților agricole sezoniere ale Ucrainei și compromiterea unei părți a sezonului următor, precum și pe cele de export și de sprijinire a economiei sale pe fondul comerțului internațional, noi presiuni pentru statele din vecinătatea UE, dar și în unele state din UE pentru asigurarea siguranței alimentare, printre altele. Toate acestea vin în timp ce se apropie iarna în emisfera nordică, cea care, de altfel, are cea mai mare nevoie de alimente și energie.

Când vine vorba de gaze naturale, gazoductul TurkStream trebuia să ajungă în această toamnă la capacitatea maximă, după ce a fost lansat la începutul anului 2020. Doar că, pe fondul conflictului dintre Rusia și Occident, unele state au fost deja deconectate. Dacă va escalada conflictul din Ucraina, inclusiv prin multe accidente prin Crimeea, afectând direct și infrastructura din Krasnodar Krai, nu este exlusă o încetarea a fluxurilor prin TurkStream către Europa de Sud-Est. Cele mai afectate vor fi statele din Balcani și câteva state central-europene, însă impactul va fi pe întreaga piața europeană de energie.

Politic, urmează pe 2 octombrie alegerile parlamentare anticipate din Bulgaria, în urma cărora se va forma un nou cabinet, probabil mai stabil, însă și cu mai multă experiență politică, ceea ce, pe fondul legăturilor bilaterale mai consolidate, afectate direct de regimul sancțiunilor, rămâne o temă de urmărit.

imagine: wikimedia

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.